Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Октай искал да унижи Доган като го накара да се „изпусне“

OFFNews 12 февруари 2014 в 12:51 3964 3

С показния опит за атентат Октай Енимехмедов имал намерение да унижи публично Ахмед Доган като го накара да се изпусне. Това обясни пред съда днес Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психология при МВР.

Той е един от първите хора, разпитали Октай непосредствено след нападението над Доган. Надападелят искал да покаже пред хората, че Доган не е недосегаем. Октай искал да противодейства на страха, който Доган насаждал по малките населени места.

Йорданов каза, че е питал Октай дали е имал намерение да убие лидера на ДПС. Октай заявил, че единствената му цел била да го сплаши. Думите на Октай потвръди и бившият шеф на Института по психология Неделчо Стойчев.

Пред съда той обясни, че Октай първоначално е отказвал да съдейства на полицията и да разговаря с шефа на СДВР Валентин Йорданов, защото не е имал доверие в тях. За това Стойчев и заместникът му опитали да осъществят контакт с Октай. Тогава той им оказал пълно съдействие, като им обяснил и до най-малката подробност как е стигнал до плана за нападението над Доган.

Октай ги завел и в квартирата си. Неделчо Стойчев обясни, че от жилището на Октай можело да се направи заключение, че той е интелигентен и подреден нормален човек, който имал ясна визия и цели. Патриотичните възгледи на Октай личали от българския трибагреник, който висял на една от стените, както и от исторически книги и национални символи.

И Стойчев, а заместникът му потвърдиха, че Октай им споделил, че е заредил пистолета с газови патрони, защото не е имал намерение да убива Доган.
За следващото заседание по делото ще бъдат представени две експертизи. Едната от тях – балистичната, трябва да докаже дали пистолетът на Октай е бил годен за стрелба и дали заредените в него патрони са могли да убият човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!