Quantcast

Октай искал да унижи Доган като го накара да се „изпусне“

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2014 в 12:51 3379 3

С показния опит за атентат Октай Енимехмедов имал намерение да унижи публично Ахмед Доган като го накара да се изпусне. Това обясни пред съда днес Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психология при МВР.

Той е един от първите хора, разпитали Октай непосредствено след нападението над Доган. Надападелят искал да покаже пред хората, че Доган не е недосегаем. Октай искал да противодейства на страха, който Доган насаждал по малките населени места.

Йорданов каза, че е питал Октай дали е имал намерение да убие лидера на ДПС. Октай заявил, че единствената му цел била да го сплаши. Думите на Октай потвръди и бившият шеф на Института по психология Неделчо Стойчев.

Пред съда той обясни, че Октай първоначално е отказвал да съдейства на полицията и да разговаря с шефа на СДВР Валентин Йорданов, защото не е имал доверие в тях. За това Стойчев и заместникът му опитали да осъществят контакт с Октай. Тогава той им оказал пълно съдействие, като им обяснил и до най-малката подробност как е стигнал до плана за нападението над Доган.

Октай ги завел и в квартирата си. Неделчо Стойчев обясни, че от жилището на Октай можело да се направи заключение, че той е интелигентен и подреден нормален човек, който имал ясна визия и цели. Патриотичните възгледи на Октай личали от българския трибагреник, който висял на една от стените, както и от исторически книги и национални символи.

И Стойчев, а заместникът му потвърдиха, че Октай им споделил, че е заредил пистолета с газови патрони, защото не е имал намерение да убива Доган.
За следващото заседание по делото ще бъдат представени две експертизи. Едната от тях – балистичната, трябва да докаже дали пистолетът на Октай е бил годен за стрелба и дали заредените в него патрони са могли да убият човек.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2014 в 21:06

OffNews, четете сега внимателно и се опитвайте да осмислите прочетеното:
Пистолетът, който Енимехмедов използва за цирка срещу Доган,
е газ-сигнален "Екол Волга", калибър 9 мм. Газово-сигналното оръжие е пригодено да стреля САМО с газови или халостни патрони. Газовите съдържат гранули сълзотворен газ или гранули технически пипер - затова и се наричат "газови". Предназначени са за самозащита и съдържат толкова заряд, че гарантрано да НЕ МОГАТ да убият човек. Халостните пък съдържат само бездимен барут /кордит/, или най-много да има добавка за светлинен ефект /така наречените "Flash Defense"/. Важното в казаното дотук е, да повторим, че газ-сигнален пистолет не може да бъде зареден с други патрони, освен с газови или халостни. Разбира се, винаги съществува варианта газ-сигналния пистолет да е "тунингован" - тогава може и да ползва други патрони, може и да убива. Точно това ще изяснява тепърва предстоящата експертиза. Но - това е другото, което трябва да запомните - тая експертиза не е БАЛИСТИЧНА. Балистика има, когато един твърд заряд/куршум/проектил излети от точка А под въздействието на някаква сила /механична, или от взрив на барут/ и се придвижи до точка Б. Тоест - балистични експертизи се правят на оръжия, които реално изстрелват проектил - куршум, съчма, снаряд, стрела, камък и прочее. Тоест - ако няма ИЗСТРЕЛ, балистиците нямат никаква работа с това оръжие. Експертизата, която предтсои, е просто техническа - дали оръжието е в заводски вид, дали е тунинговано ако да - годно ли е да убие човек. Балистика тук няма. Аре със здраве.... и не се вливайте толкова бързо в редиците на хилядите пишещи малоумници, наричащи се "журналисти".

12.02 2014 в 14:37

Е как ще ги осъдят, Калина.Те за награда,че го ритаха ги направиха депутати!

12.02 2014 в 13:55

А какво стана с онези турски туземци, които демонстративно го ритаха на земята и му сваляха гащите? НЯКОЙ ТЯХ НЯМА ЛИ ДА ГИ СЪДИ. Да не сме длъжни нормалните хора да гледаме този цирк и това насилие на обяд по телевизията?!