Ограниченията за работа в Белгия остават до 2014 година

OFFNews 20 декември 2011 в 18:32 3752 0

Въпреки призива на Европейския парламент страните в ЕС да отворят трудовия си пазар за българи и румънци Белгия обяви удължаване на ограниченията до края на 2013 година. Снимка: БГНЕС
Въпреки призива на Европейския парламент страните в ЕС да отворят трудовия си пазар за българи и румънци Белгия обяви удължаване на ограниченията до края на 2013 година. Снимка: БГНЕС

Белгия отказа да отвори трудовия си пазар за българи и румънци от 2012 година, предаде Euractiv.

Причината: сънародниците и северните ни съседи твърде често, чрез измами, точат социални помощи. Затова Белгия реши официално ограниченията за работа за граждани на двете страни да останат до 31 декември 2013 година. Това е крайният срок, в който ограниченията за достъп до трудовия пазар, трябва да отпаднат навсякъде в ЕС. Решението е едно от първите на новия премиер Елио ди Рупо.

"Белгия е обезпокоена от факта, че много българи и румънци, които вече работят в страната, използват различни трикове, за да се възползват от социалната система. Сред тях са търсенето на защита от банкрут на новосъздадена компания или наемането и последвалото уволнение на роднини от фирма, наскоро създадена в Белгия", пише Euractiv. Освен Белгия решение за удължаване на срока за ограниченията до края на 2013 година наскоро взе и Ирландия. Официалният мотив беше да бъде предпазена страната от "сътресения на вътрешния пазар".

На 23 ноември това стори и Великобритания, която също удължи периода на ограниченията до максималния възможен - декември 2013 година.
Всички тези решения бяха взети въпреки призивите на Европейският парламент и Европейската комисия да отпаднат ограниченията за работа пред българи и румънци, защото "в целия Европейски съюз няма реални икономически аргументи за ограничаване на правото на труд на гражданите на двете страни".
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови