Quantcast

Образователният министър: Учебниците са буре с динамит

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2014 в 08:22 6527 6

Проф. Тодор Танев

Снимка Сергей Антонов

Проф. Тодор Танев

"Има буре с динамит, върху което седим." Така министърът на образованието проф. Тодор Танев коментира съдържанието на част от учебниците в България.

"Напластява се огромно обществено недоволство срещу начина, по който се третира вкарването с обувалка на някакви формули по научни знания с тотално скъсване на технологията на мисленето. Едно е да знаеш дата от историята, друго е да преценяваш историческите събития", коментира професорът.

По повод сложната терминология, с която са пълни учебниците, той заяви "като че ли средното образование се е превърнало във висше".

За да се промени това, обаче, първо трябва да има ново законодателство, каза проф. Танев, визирайки проектозакона за предучилищното и училищното образование, внесен от бившия зам.-министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ Милена Дамянова в Народното събрание на 21 ноември. Проектозаконът бе подготвен в мандата на Дамянова, но предсрочното сваляне на правителството на ГЕРБ осуети приемането му от Народното събрание. Сега проектът има някои корекции - например ГЕРБ са се отказали да въвеждат задължително предучилищно обучение за 4-годишните, но като цяло философията му е същата.

Проф. Танев отрече информацията, че проектозаконът не е бил съгласуван с него.

"Този проект много отдавна го познавам и сме го обсъждали, включително с госпожа Дамянова. Единственото, което не е съгласувано е датата, на която се внася. Знаех, че ще е тези дни, но не знаех точно кога", каза министърът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2014 в 20:50

Петър, малко няма да се съглася с теб. Това с учебниците от години е една огромна далавера, подкрепена от солидни финикийски знаци. И който се уреди - той пише учебник. Няма комплекси и доказване. Само и единствено - крадене на пари. И в някаква степен - опит за прокарване на нечии "ценности", било от етнически, било от социален, било от толерантен произход. И тЕ оттам идва цялата далавера около учебниците, в резултат на което - цялата неграмотност на учениците, а вече и на някое и друго поколение трудещи се млади хора!

24.11 2014 в 19:44

КОМПЛЕСАРКАТА МИЛЕНА ДАМЯНОВА СЕ ОПИТВА ДА ПРОБУТА ЕДНО НЕДОНОСЧЕ, ПРОТИВОРЕЧАЩО НА КОНСТИТУЦИЯТА НАРЕЧЕНО ЗАКОН ЗА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ. ТАКИВА АБСУРДИ ИМА В НЕГО, ЧЕ АКО МИНЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПОКОЛЕНИЯ НАРЕД ЩЕ ПЛАЩАТ ДАН НА ОБРАЗОВАНИЕТО. И АКО В МОМЕНТА НЕГРАМОТНОСТТА Е ОКОЛО 25% ОТ УЧАЩИТЕ, ТО ТОГАВА ЩЕ Е НАД 50 И ПОВЕЧЕ ПРОЦЕНТА. НО ДА МУ МИСЛЯТ ДЕПУТАТИТЕ КАК ЩЕ ГЛАСУВАТ НЕЩО СЪЗДАДЕНО ОТ НЕСПЕЦИАЛИСТКАТА МИЛЕНА ДАМЯНОВА, ЧОВЕК С БОЛНИ АМБИЦИИ И НИЩО НЕ РАЗБИРАЩ ОТ ОБРАЗОВАНИЕ. ТОВА, ЧЕ Я БЯХА ПОСТАВИЛИ НА ТОЗИ ПОСТ КАТО ЗАМ. МИНИСТЪР НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЗНАЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБУЧАВАЩИТЕ, УЧИТЕЛИТЕ И НА УЧЕНИЦИТЕ. САМАТА ТЯ НЕ Е НАЯСНО С ВЪЗРАСТОВАТА ПСИХОЛОГИЯ И Т.Н. НО КАКВОТО СМЕ СИ НАДРОБИЛИ, ТОВА И ЩЕ СЪРБАМЕ!

24.11 2014 в 14:56

вкараха човека в небрано лозе :/

24.11 2014 в 13:35

Точно там е" заровено кучето".Нагли и смешни комплексари "извисяват" стила на изказ.Но попитайте някой седмокласник за причинно-следствена връзка,за аналитично направен извод и пр. подобни.Ами!В нашето семейство ние си учим децата и внуците НА ИСТИНАТА В ИСТОРИЧЕСКИТЕ ОЦЕНКИ И НА МИСЛЕНЕ, НА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ.Има учители,които обаче принадлежат все още към апологетите на едно "политически коректно" преподаване,както се казва по-горе и понеже не е удобно да развяват знамето със сърпа и чука,просто ги цакат в оценките.....Липсата на професионализъм се компенсира с комунизъм..

24.11 2014 в 10:39

Официалната ни история е "политически коректна", което е обратното на вярна. Интересно защо на медальона езичника "хан" Омуртаг държи скиптър с кръст? В учебника за трети клас! Илюстрацията крещи против текста!
И после искаме децата да мислят!

24.11 2014 в 09:17

Учебниците отдавна са поле за избиване на комплекси на недодялани професори.