Облекченията за хоум офиса паднаха в социална комисия

OFFNews 28 февруари 2024 в 18:05 1556 2

Снимка Pixabay

Социалната комисия в парламента прие на второ четене промените в Кодекса на труда, с които се регламентира работата от разстояние - т.нар. хоум офис. При гласуването обаче отпаднаха всички облекчения за работата от разстояние, внесени между двете четения.

Приетите изменения предвиждат отговорността на работодателя да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудова злополука, като е допуснал груба небрежност, както и в случай, че при работа от разстояние пострадалият не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд.

Предвижда се и, когато работодателят е пряк подизпълнител на договор за предоставяне на услуги, изпълнителят по договора да отговаря солидарно за гарантиране на изплащането на трудовото възнаграждение на работниците или служителите.

Отговорността на изпълнителя се ограничава до правата на работника или служителя, произтичащи от договорните отношения между изпълнителя и работодателя. Предвижда се също изпълнителят да не носи отговорност, когато е изпълнил или изпълнява точно и добросъвестно задълженията си по договора му с работодателя.

Между двете четения депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов внесе промени, с които да облекчи цялата бумащина в законопроекта, предложен от Министерски съвет в края на ноември от 2023 г. В момента работата от дома не е регламентирана в закона и няма никакви ограничения. Съгласно новите текстове обаче мястото, от което работим от разстояние трябва да бъде едно и то да се впише в трудовия договор. Освен това пред работодателя трябва да се опише подробно мястото, за да е сигурен, че то отговаря на условията за безопасност.

Именно по този текст Божанов предлага изменения - мястото на работата от разстояние да не се записва в трудовия договор и промяната му за срок до шест месеца да не се смята за изменение на трудовото правоотношение. За тази промяна обаче ще е нужно съгласието на работодателя. Молбата на служителя и съгласието на работодателя ще трябва да са в писмена форма и след това работодателят ще трябва да ги съхранява за период от една година. Всичко това може да стане и по електронен път. Предложението му обаче бе отхвърлено и така всяка смяна на мястото на работа от разстояние ще се декларира в НАП.

В законопроекта на МС е заложено т.нар. "право на изключване", според което работещите имат право право да не отговарят на работодателя си по време на междудневната или седмичната си почивка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

28.02 2024 в 21:43

Социалната комисия в парламента отхвърли след първо четене предложения направени от Б. Божанов относно облекчения за работата от разстояние.
Остава вариантът гласуван на първо четене.

1000

1

Зла свекърва

28.02 2024 в 19:00

Ама че идиотско решение. Божанов, Мирчев, Мартин Димитров - къде сте да налейте малко акъл на вашите министри за тази глупост? Кой стои зад тези глупави идеи - Шалапатова ли? Да си посипе главата с пепел, ако е така.

Дистанционната работа беше едно от положителните развития и е предпоставка за демографски растеж, защото улеснява съвместяването на професионалното развитие на жените и грижата им за децата и така щеше да има повече деца от умни и квалифицирани жени.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика