Облекчен достъп до безплатното саниране

OFFNews 16 април 2015 в 20:01 2615 0

Лиляна Павлова

Правителството ще облекчи достъпа до програмата за безплатно саниране на старите блокове с промени, които ще гласува да кроя на април.

Една от тях предвижда средства за саниране на една кооперация да бъдат отпуснати при съгласие от 95% от собствениците, а не 100%, както се изискваше досега. Причината е, че в много блокове се е оказало, че един-двама собственици само не са съгласни.

Промяна ще има и за отделните входове на един блок - санирането ще може да започне в един от входовете, без да се чака съгласието на останалите.

Ще се допуска и одобряване на сгради с минимум 32 жилища, построени преди 1975-та година и с доказани конструктивни проблеми.

Досега имаше ограничание за минимум 37 апартамента в една кооперация, за да се кандидатства за саниране.

Оказа се, че сгради, като панелка в Гоце Делчев на 40 години има голяма нужда от ремонт, но не отговаря на изискванията, защото й липсва един апартамент.

Според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова програмата е тръгнала добре. Договорите с Българската банка за развитие вече са над 450, а сдруженията, които са се регистрирали - повече от 2000.

Павлова се надява дейностите по санирането на първите сгради да започнат още това лято.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!