15 сгради в София одобрени за саниране по националната програма

ОFFNews Последна промяна на 24 март 2015 в 15:03 3798 2

Снимка Архив

Над 15 жилищни сгради в София са одобрени по Националната програма за саниране досега и предстои да им бъдат изготвени технически паспорти, обследване и проекти, съобщи в ефира на ТВ7 главният архитект на столицата Петър Диков

Договорите за възлагането на обследването и изготвянето на технически паспорти вече са разработени, но предстои тепърва да се изготвят и образците на договорите за изпълнението на строителните дейности, уточни още Диков.

Всички заявления за участие в програмата до този момент са около 70. Той уточни, че създадените сдружения на собствениците в София са повече от 100.

Главният архитект на София посочи, че в столицата по програмата за саниране участват не толкова панелни сгради, а изградени по техниката едроплощен кофраж. Повечето заявления са от комплексите „Дружба“, „Младост“, „Люлин“ и „Надежда“.

В момента тече избор на проектантски фирми, като до изтичането на крайния срок на 18 март 36 фирми са подали заявления за участие в тази процедура.

Очакванията на главния архитект са в столицата към края на май да бъдат избрани и първите изпълнители на проекти и така до края на лятото може да започне и обновяването на първите 15 жилищни сгради, одобрени за участие в програмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2015 в 19:45

(1) Прокламираното от министър Лиляна Павлова „безплатно“ саниране за многофамилни жилищни сгради изобщо не е безплатно – същото ще се извърши за сметка на Републиканския бюджет и от там – за сметка на всичките данъкоплатци в България.

(2) Уучреденото от етажните собственици Сдружение не е ограничено само до санирането – то може да поеме цялостното управление на Етажната собственост, включително изпълнението на натрупани от отделните етажни собственици задължения за топлоенергия, електричество и др.

(3) При сключване на Договор за „безплатно“ саниране Сдружението практически упълномощава Общината да действа директно от негово име и за негова сметка – което теоретично дава възможност да бъдат причинени вреди на Етажната собственост.

(4) Преди извършването на самото „безплатно“ саниране е определено да се направи техническо и енергийно обследване на сградата и ако се констатира необходимост от укрепване, същото трябва да се финансира от Сдружението (което – ако не извърши предписаното укрепване – дължи направените до момента разходи за обследване, проектиране, строително-монтажни работи, надзор и контрол, включително начислените неустойки по сключени договори за осъществяването на тези дейности).

Премълчаването на изброените особености и концентрирането на общественото внимание в подвеждащото понятие „безплатно“ може да доведе до редица негативни последици, тъй като – както стана дума по-горе – цената на „безплатните“ неща в крайна сметка почти винаги се плаща от икономически по-слабата страна.

Още по темата в нашата статия „РИСКОВЕТЕ ОТ „БЕЗПЛАТНОТО“ САНИРАНЕ ПРЕД СДРУЖЕНИЯТА НА ЕТАЖНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ“ от 20.02.2015 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=6#150220

24.03 2015 в 16:57

Айде лапането започва. Ще е добра година за приятелчетата на Лилянка, Бойко и Диков със стройтелни фирми :)