Обявиха протест пред парламента заради бетона на Алепу

OFFNews 03 юни 2020 в 14:41 5846 2

Екоактивистите от "За да остане природа в България" обявиха протестни действия заради огромното бетонно чудовище, което изникна на плажа Алепу. Днес от 18,30 часа те ще се съберат на флашмоб пред парламента.

По-рано днес районната ДНСК в Бургас извърши проверка на място и излезе с меко казано странното становище, че четириетажната бетонна сграда не е сграда, а укрепително съоръжение срещу свлачище.

Огромният хотел на брега на морето попада в зона от Натура 2000. Точно на това място са снимани финалните кадри на култовия български филм "Оркестър без име".

Ето и целия призив за протеста на екоактивистите от "За да остане природа в България": 

Управляващите казват, че това е укрепване на бряг и всичко е законно!

А всъщност се строи огромен хотел на брега на морето, където е забранено, в зона от Натура 2000 и на ръба на защитената територия Блато Алепу!

И ако това ви се струва нагло, пригответе се за още. Защото:

- Днес или утре Народното събрание ще гласува изменения в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от задържания бивш екоминистър Нено Димов и внесени от сегашния екоминистър Емил Димитров-Ревизоро.

Екоминистерството така и не разбра за 20 години, че мрежата Натура 2000 е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавната работа.

Елате на граждански протест пред парламента, довечера, 3 юни, сряда, 18:30 часа.

Да сме отговорни – да носим маски и да сме на 2 метра един от друг.

Промените в закона целят:

- Да се отложи изпълнението на изискванията на директивите за Натура 2000 свързани с опазването на видовете и местообитанията, като пределяне на цели и мерки за постигането им за дълъг период от време.

- Да се обезсмислят плановете за управление на защитените зони, като инструмент за опазването им и с тях вече да могат се планират дейности увреждащи зоните.

- Да се използват средствата от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 вместо за биологично разнообразие, за заплати на нови 120 души назначение в екоминистерството и екоинспекциите, които при настоящата политика и експертност на това министерство ще подсилят капацитета
му за разрушаване на околната среда.

- Да се отделят от Оперативна програма Околна среда 2014 -2020 и Оперативна програма Околна среда 2021 – 2027 нови милиони за разработване на ненужни документи от приятелски фирми.

- Да се подмени екологичният подход в управлението на Натура 2000 с административен, като всичките функции на управление, контрол, мониторинг, изследвания и планиране се концентрират в ръцете на директорите на регионалните екоинспекции и екоминистъра.

- Да се премахне научният подход за управлението на Натура 2000 като функциите за планиране се прехвърлят на структури назначавани от
министъра и директорите на екоинспекциите, а БАН и университетите бъдат изключени от процеса.

Природозащитниците изпратиха безброй становища и загубиха десетки часове в "обсъждания" и нищо. След като не може с добро, ще трябва да покажем как става по друг начин.

Флашмобът е пред парламента, довечера, 3 юни, сряда, 18:30 часа.

Споделете с приятели!

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови