Quantcast

НСО си търси гуми за трактор

OFFNews Последна промяна на 17 март 2016 в 10:53 4346 2

Националната служба за охрана (НСО) обяви обществена поръчка за купуването на нови гуми за автопарка си, като сред тях търси и гуми за трактор. Поръчката "Доставка на гуми за леки автомобили, камиони, автобуси и селскостопански машини" е обявена на 9 март и прогнозната ѝ стойност с ДДС е 79 хил. лв.

Гумите за трактор вероятно са нужни на службата не за автомобилите, с които служителите на елитната държавна охрана возят президента, премиера или министрите.

По-скоро може би те са необходими за ловното стопанство "Кричим" в гр. Стамболийски, което тя стопанисва. С решение на правителството на Пламен Орешарски от 2014 г. бившата царска резиденция беше предоставена на службата за охрана, като тя получи и допълнително 180 хил. лв. за поддръжката на имота. 

Обявената от НСО поръчка е за новопроизведени гуми от Европа, Япония или Южна Корея. Доставчиците трябва да могат да предоставят всички размери летни и зимни гуми, посочени от НСО. Доставчикът може да е производител или представител на фирма за гуми. НСО също така ще иска постоянен онлайн достъп до складовите наличности от гуми и актуалната ценова листа на дребно. 

Сред търсените за леки автомобили гуми са и т. нар. Run Flat, които позволяват на автомобила да се движи си след спукване на гумата. Дори да е напълно спаднала, гумата позволява автомобилът за запази максимална скорост от 80 км/ч.

____

Стопанството в "Кричим" се появи в доклад на Сметната палата от 2011 година, в който бяха констатирани нарушения при управлението му. Тогава стана ясно, че НСО не е отчела правилно около 280 елена лопатари и 50 муфлона, които се отглеждат в стопанството. Според Сметната палата е "допуснато съществено по характер нарушение" и "не са спазени указанията на Министерството на финансите". Към имота претенции за реституция имаха Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. През 2013 г. обаче Върховният касационен съд (ВКС) окончателно присъди двореца на държавата. В момента резиденцията е достъпна само за хора от властта, но амбицията на местната власт в гр. Стамболийски е имотът да премине в нейни ръце и да бъде открит за туристи. 

След 1946 г. дворецът е национализиран от новата власт е се превръща в правителствена резиденция. В нея са отсядали Вълко Червенков, Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Людмила Живкова и други величия от времето на тоталитаризма. Сред гостите на двореца са били Фидел Кастро, Юрий Гагарин, Йосип Тито, Индира Ганди и дори шейхът на Иран. След промените през 1989 година резиденцията остава почивна база за властта, стопанисвана от УБО и наследилата го след това НСО.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2016 в 11:24

Индира Ганди, не беше ли сестра на Махатма Ганди? :)

17.03 2016 в 11:11

Мани, мани...
Щом няма гуми за комбайн всичко е наред.
Като им видиш суратите и ти става ясно, че сайде трактористи бачкат там!


Абе следя им поръчките вече 3 години. И все се питам значи... абе няма ли да поръчат нови геги? Сами ли си ги дялакат в свободното време, че ну поръчват? Можем да им внесем висококачествени бамбукови. От Китай. Регулируеми, със силиконово уплътнение на ръкохватката, хроматични светоотражатели по тях. Пълен шукарите за тия овчари и свиневъдът им боцко банкянски.
Почти без пари. Бройката е по-евтина от една релса на онова цигане дето се заеграба в десебарската жепейска калинка!