Quantcast

НПО-та алармират, че МЗХ погазва закона и поставя под риск здравето на хората

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2015 в 15:42 2996 6

30 природозащитни организации в цялата страна алармираха, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) свиква непрозрачни работни групи и подготвя нелогични и опасни за обществото промени в Закона за защита на животните. 

Първото нещо, за което сигнализират от НПО-тата, е, че работната група по промените е свикана тайно, без да бъдат уведомени представители на природозащитните организации, каквото задължение имат от министерството.

"МЗХ е имало 2 заседания на свикана работна група (декември 2014 и януари 2015 г.) в силно ограничен състав, определен по неясни и непрозрачни критерии, които са изготвили законопроект за изменение на ЗЗЖ и Закона за ветеринарномедицинската дейност", казват природозащитниците.

Като критерий някое НПО да участва в работната група е било посочено изискване "за притежаването на квалификация в областта на здравеопазване и хуманно отношение към животни и опазване на околната среда". Такова изискване обаче не съществува дори за държавните контролни органи.

Органът, който ще преценява, дали са налице условия за допускане на представителите на гражданското общество, ще разполага с обтегаемо формулирано изискване, което ще се основава на едноличната преценка от страна на администрацията. Това ще доведе до риск от липса на ефективност, възможност за административен произвол и повишен риск от корупция, посочват от сдруженията.

Подготвяните промени в ЗЗЖ, който в момента е на световно ниво, ще го върнат сериозно назад в неговото развитие. 

"Едно от основните достойнства на закона в момента е последователното нормиране на принципа "кастрирай и върни", заменил практиката на безразборното убиване на безстопанствени животни", пишат от сдруженията. 

Предвидените промени крият риска от узаконяване на евтаназията. Рискът се корени желанието за обвързване на бъдещата Национална програма с Терестриалния код за сухоземните животни (ТК) на Световната организация по опазването на животните.

НПО-тата изтъкват, че ТК е компромисен вариант, който поставя един минимум на изисквания за страните по света спрямо възможностите на всяка. Този минимум е отдавна надграден в България, като промените ще ни върнат сериозно назад.

Институциите обаче се заявили, че ТК, който България е подписала, ни задължава да приемем неговите изисквания, нещо, което според природозащитниците не е така, тъй като ТК има изцяло препоръчителен характер, а не задължителен. Още повече, че документът не е обнародван или дори публикуван в официален превод на български език от държавен орган по надлежен ред.

Друга промяна в закона гласи, че всички собственици на кучета и котки се задължават да ги чипират, в противен случай животните няма да бъдат ваксинирани срещу бяс. Според природозащитниците това е грубо извиване на ръцете, тъй като документите, на които се позовава промяната, всъщност гласят, че всяко куче или котка, които пътуват зад граница, трябва да бъдат чипирани, но не и тези, които си стоят в границите на държавата. 

Ако не им бъде поставен чип, домашните любимци няма да бъдат ваксинирани срещу бяс, което поставя под риск тяхното здраве и здравето на собствениците им.

След среща в Министерството на земеделието и храните, НПО-тата заявиха, че са постигнали частичен успех, като са се споразумели с МЗХ да бъде съставена нова работна група и предвидените промени в закона да бъдат преразгледани.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 17:43

ама пенке, толкова си проста, че нищо не ти се чете, барем да се беше ограмотила малко, преди да давш каквото и да емнение

17.02 2015 в 13:43

eeeeeeeeeeeee- vse si misleh, che che v BG , kato i vyv drugi gyrjavi jiveqt aborigeni, no pyk ne sym predpolagala , , che cqlata ni dyrjava e takava.....shto za ,,grozna" duma - ,,pomiqri"????/znaete li kakvo vsyshtnost oznachava?????ili iskate da bydete ,,originalni i vprchatlitelni" ????postigate go , no s....prostotiqta i aborigenshtinata si.....sqkash vseki edin ot vas toku shto se e vyrnal ot ,,drugite" dyrjavi .....moje i taka da e, no....za jalost nishto ne e vidql i razbral, zashtoto za civilizaciqta na edna naciq, kriterii sa bezdomnite hora i jivotni....za humannoto otmoshenie kym tqh.....jalko....mnogo jalko.....da ostanesh slqp i gluh v 21 vek , prosto e luks, koito nikoi normalen chovek ne bi si go pozvolil....s vsyshtnost- bez uvajenie kym vas...

16.02 2015 в 14:40

ГРАЖДАНЕ, АЗ НЕ ИСКА ДА МАХА КУЧЕ ОТ УЛИЦА .
Аз няма с каккой пес да се снима , няма да има какой собака да ближе свое дупе и после мое лица.
Куча трябва да има на уличка -аз их ги лави и прадава на немци. бизнес ест.

16.02 2015 в 14:09

В озаконяването на евтаназията няма нищо лошо, безпризорни кучета нямат място по улиците. Във всички държави, където няма бездомни животни проблема е решен с евтаназия в приютите, никъде не връщат кастрирани псета по улиците никъде не ги гледат доживот в приютите на държавна издръжка. НПО-тата доказаха, че "кастрирай и върни" не работи, не е ефективна и е скъпа програма. Евтаназирането на всяко непотърсено животно ще реши проблема за по-малко от година и ще освободи място в претъпканите приюти, което ще подобри условията там.

16.02 2015 в 13:40

Е с какво избиването на уличните помияри "поставя под риск здравето на хората", по-скоро ще секнат парите за тия нпо-та

16.02 2015 в 13:24

ТОВА не СА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ а прости защитнички на улични помияри. това са лумпени които искат нормалните хора да живеем в кучешки лайна и бълхи.
Прибиране и избиване на непотърсените помияри това е начина.