Умъртвяват кокошки в Бургас заради птичия грип

Под наблюдение са и два квартала в града, забранява се търговията с месо и яйца в тях

OFFNews 02 февруари 2015 в 15:33 2799 0

В с. Константиново (Бургаско) ще бъдат умъртвени всички домашни птици, които попадат в 3-километрова предпазна зона, обявена от Българската агенция по безопасност на храните за опасна заради вируса на птичи грип, съобщиха от МЗХ.

Селото граничи с езерото „Мандра”, което е пълно с водоплаващи диви птици. Според Агенцията по храните те са преносители на заразата.

Първият случай на птичи грип бе открит на 27 януари в Бургас. 

От Агенцията за безопасност на храните в Бургас ще предприемат преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона от страна на служителите от контролния орган. От страна на Областната дирекция по безопасност на храните следва да унищожат чрез загробване всички птичи продукти. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място трябва да се почистват механично и да бъдат дезинфекцирани неколкократно.

Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона. В последната влизат кв. Меден Рудник и Горно Езерово на Бургас, както и селата Върли Бряг, Димчево, Черни връх, Полски извор, Ливада, Драчево, Дебелт и Присад.

Забранява се търговията с домашни птици, техните яйца за люпене и всички други продукти в рамките на предпазната и наблюдаваната зони. Забранена е и търговията и придвижването на продукти от див пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Не се допуска изнасянето на тор, течна екскрементна смес и торова постеля. На собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди, е разпоредено да не допускат излизането им извън дворовете и обектите.

Забраняват се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна, както и достъпът до водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.

Собствениците на животни трябва да наблюдават здравословното състояние на отглежданите птици и при промяна или смъртност да уведомят незабавно ветеринарния си лекар или кмета на населеното място. Сигнали могат да се подават на денонощния телефон на Българската агенция по безопасност на храните - 0700 122 99.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови