НПО: Конкурсът за главен архитект на София мина по правилата

OFFNews 10 май 2016 в 13:25 1798 0

Конкурсът за нов главен архитект на София протече по предварително обявените правила, няма повод за съмнения в действията на членовете на журито. 

Това обявиха от Инициативния комитет ЗА градско развитие, който бе наблюдател на конкурса. В съобщение до медиите от Комитета коментират:

Предварително зададеният срок за подаване на документи от кандидатите беше 14 дни. Според нас това е твърде кратък срок, предвид очакванията, заложени в заданието. Също така обявената в конкурсната програма заплата за длъжността главен архитект - 750 лв., най-вероятно е имала силно демотивиращ ефект за потенциални допълнителни кандидати. И не на последно място, не бяха ясни предварително имената на членовете на журито, а след това - и защо именно това беше излъченият състав на журито. Смятаме, че това е необходима стъпка с цел постигане на прозрачност и доверие у гражданите към конкурсната процедура. 

Общината заяви, че търси личност, която да бъде едновременно визионер, администратор, политик и мениджър. Така да се каже, “свръхчовек”. Позицията на Инициативния комитет от самото начало е била, че е нужно разделяне на отговорностите и властта, които в този момент са концентрирани в поста на главния архитект. 

Заседанията на конкурсната комисия следваше да бъдат предавани онлайн на живо; беше важно да се знае зад какви позиции застават и какви оценки дават отделните членове на журито; беше важно направените два опита за публично представяне на кандидатите (в САБ и в представителството на Еврокомисията) да не бъдат допълнителни събития без тежест при избора на главен архитект, а важни и силно застъпени елементи в конкурсната процедура.

Направените по-горе коментари имат за цел да послужат като препоръка при организирането на бъдещи конкурсни процедури от институциите в България, и в частност - по въпросите, които засягат развитието на града ни.

Недостатъците на проведения конкурс отразяват някои недостатъци във функционирането на администрацията, които смятаме, че трябва да бъдат адресирани възможно най-скоро и по най-сериозен начин. Въпреки това вярваме, че е направена сериозна крачка в положителна посока. 

Надяваме се новият главен архитект да прояви диалогичност, а Столична община - твърдост, в реализирането на промяна в системата. Вярваме, че времето за осъществяване на реформа е настъпило и изразяваме своята готовност да съдействаме с експертизата, с която разполагаме, в името на устойчивото развитие на нашия град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews