Новото ръководство на МОН: Отлагане на изпитите след X клас не е възможно

Александра Маркарян 14 май 2021 в 10:17 3810 0

Снимка Архив

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката

"Провеждането на национално външно оценяване (НВО) в края на Х клас е задължително според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО). Отлагането му за определена учебна година може да стане само с решение на Народното събрание, както се случи през миналата учебна 2019-2020 г. В настоящата ситуация обаче това не е възможно, защото няма действащ парламент."

Това се казва в позиция на новия ръководен екип на Министерството на образованието и науката, разпространена до медиите днес.

В нея се разяснява и допълва, че:

"Форматът на изпитите е заложен в държавния образователен стандарт за оценяването на резултатите от обучението на учениците през 2016 г. А още преди началото на настоящата учебна година, с цел прозрачност и предвидимост, моделите на НВО бяха оповестени на сайта на МОН.

През тази учебна година няма основание изпитите да бъдат отменени или включеният в тях учебен материал да бъде съкратен, защото образователният процес не беше прекъсван, а броят на реално взетите учебни часове дори е по-голям от предишни години, когато имаше грипни ваканции и екскурзии. Макар и обучението от разстояние в електронна среда да не може да замести изцяло присъствените занятия, бяха създадени условия учениците да придобият необходимите знания и ключови компетентности.

Такова е масовото мнение и на преподавателите. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета също настоява да не се правят никакви промени в образователния процес до края на учебната година.

Образованието до 16 години, (в общия случай до Х клас) е задължително по Конституция. Националното външно оценяване в неговия край измерва придобитите умения в рамките на целия първи гимназиален етап. Ето защо евентуалните пропуски през определена учебна година не са решаващи за успеха на изпитите. С резултатите от НВО учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Тези резултати са индикатор, чрез който се измерват придобитите компетентности, установят се пропуските на учениците и необходимостта от компенсиране чрез консултации, допълнително обучение и др.

Както и останалите външни оценявания, това в Х клас има голямо значение за разработването и прилагането на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образованието на ниво паралелка, училище, регион, държава. То е ключово и за останалите образователни системи и измервано през международните изследвания".

На 12 май официално служебен министър на образованието и науката стана проф. Николай Денков. Професорът по физикохимия от Софийския университет е за втори път служебен министър след 2017 г., когато заемаше същия пост в кабинета на проф. Огнян Герджиков. Бил е и зам.-министър с ресор "Висше образование" при министър Меглена Кунева. (Повече за биографията му вижте тук.). Той пое поста от Красимир Вълчев.

Вчера от МОН представиха заместник-министрите на проф. Денков. Те са четирима: Мария Гайдарова, проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.

Националното външно оценяване след X клас трябва да се проведе, както следва:

- Български език и литература – 16 юни 2021 г., начало 08,00 часа;

- Математика – 18 юни 2021 г., начало 08,00 часа;

- Чужд език (по желание на ученика) – 17 юни 2021 г., начало 08,00 часа;

- Информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – по график в периода 11 – 15 юни 2021 г. (по желание на всеки ученик).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови