Новите таблети за училищата: с по-скромни възможности и на цена до 185 лв. (обновена)

МОН подготвя евентуалното е-обучение наесен с поръчка за 24 500 таблета при необходими около 40 хил.

Александра Маркарян 13 август 2021 в 13:23 4706 0

Снимка Pixabay

Обществена поръчка за доставка на 24 500 таблета за училищата пусна днес Министерството на образованието и науката. С тях ще бъде преодолян част от недостига на устройства в училищата, необходими при евентуално преминаване на обучение в електронна среда заради новата COVID вълна. Общо необходимите на системата са около 40 хил. бр.

Поръчката е на обща прогнозна стойност 4 532 500 лв. без ДДС.

Максималната цена за таблет с операционна система Android е 185 лв. без ДДС. Не се изисква висок клас устройства. Те ще захранят основно училища с ученици от уязвими групи, където е основният недостиг.

Крайният срок за подаване на оферти/заявления е 25 август. Скъсения срок от МОН обясняват така:

"Във връзка с (...) реалния риск от следваща вълна на COVID-19 и необходимостта от привеждане на училищата в готовност за преминаване в обучение от разстояние в електронна среда още в началото на учебната 2021/2022 г. е налице неотложна необходимост от спешно възлагане доставката на необходимото количество таблети за нуждите на деца и ученици, с цел да се гарантират техните равни възможности за пълноценно участие в обучението в електронна среда, респективно да се минимизира рискът от неусвояване на необходимото учебно съдържание във всички класове и училища в страната".

МОН и сега има рамково споразумение за доставката на компютърна техника за училищните кабинети, включително на таблети. То обаче предвижда доставки на по-висок клас оборудване, което е и по-скъпо - обясняват оттам пускането на отделна обществена поръчка.

"Преминаването на системата на училищното образование към обучение в електронна среда налага осигуряването на голям брой преносими устройства, които обаче не е необходимо да бъдат с много високи технически параметри, т.е. тази потребност не може да бъде задоволена с използването на действащото рамково споразумение със сходен предмет, по което министерството е страна, тъй като разходът за придобиване на подлежащото на доставка по него оборудване би бил неоправдано висок, доколкото нуждите, за които ще бъде използвано не изискват толкова високи параметри на устройствата", разясняват от МОН.

Намеренията на министерството са към всяко училище да бъде създаден технологичен фонд, чрез който да се подсигури необходимата техника при едновременно преминаване на всички ученици към дистанционна форма на обучение и да няма ученици и учители, които поради социални причини и затруднения да не могат да се включат в обученията.

Със сключването на договора не се възлага доставката на 24 500-те заложени в поръчката таблети, а на 15 хил. Само за тях е осигурено и финансирането. То е 2 775 000 лева без ДДС. Доставката на останалите 9 500 броя (за 1 757 500 лв. без ДДС) - разясняват от МОН - ще бъде поръчана в случай на осигурено финансиране - пише в документацията.

По този повод след излизането на публикацията ни от МОН уточниха, че е осигурено и финансирането за 9 500-те устройства чрез преструктуриране на бюджета на МОН. Първоначалната информация била актуална към 6 август, когато била подадена документацията към Агенцията за обществени поръчки.

Преди три дни, на 10 август, Министерският съвет одобри отпускането на 6 млн. лева за закупуването на 20 хил. бр. лаптопи и таблети.

До 30 дни след сключване на договора таблетите трябва да бъдат доставени. Тоест те най-вероятно няма да са налични към началото на учебната година - 15 септември.

Изпълнителят на поръчката трябва да предостави гаранция в размер на 2% от стойността на договора без ДДС.

Обществената поръчка се възлага въз основа на икономически най-изгодната оферта, която се определя по критерий "най-ниска цена".

Минимални технически изисквания

- процесор - мин. четириядрен процесор, тактова честота от мин. 1.5 GHz;

- оперативна памет - 2 GB DDR

- матрица - минимум 8”, чувствителен на допир IPS екран (touchscreen) - с разделителна способност 1280*800;

- съхранение на данни - 16 GB eMMC

- операционна система и софтуер Android 9.0;

- видео карта - интегрирана в процесора;

- мултимедийни възможности - интегрирани високоговорител и микрофон, предна камера с разделителна способност 2.0 MP, задна камера с разделителна способност 5.0 MP

- входно-изходни портове и слотове - един порт за слушалки; един x micro USB, mісrоЅD слот;

- безжична връзка - вграден WiFi модул 802.11a/b/g/n/ac wireless LAN; вграден Bluetooth 5.0 модул или по-нов; LTE (чрез СИМ карта);

- сензори - вграден G-сензор;

- захранване и батерия - вградена в корпуса батерия, осигуряваща автономна работа за минимум 9 часа. Захранване от производителя, способно да предостави достатъчно мощност за едновременното зареждане на батерията и непрекъснатата работа с устройството при максималната му натовареност;

- сертификационни изисквания - Energy Star; RoHS; TUV Rheinnland Low Blue Light или еквивалент;

- изисквания за интеграция към системата за идентичност - предварително конфигуриран за работа с текущо наличната централизирана услуга на възложителя и приложени политики за достъп на потребителите, чрез Zero Touch Enrollment или еквивалент;

- тегло - максимум 0.35 кг.;

- гаранция - 2 години гаранция от производителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!