МОН: Рано е за прогнози присъствено или неприсъствено обучение, до края на август ще има насоки

OFFNews 10 август 2021 в 15:32 3698 0

Николай Денков

Снимка БТА, архив

Николай Денков, служебен министър на образованието и науката

Рано е да се правят прогнози за присъствено или неприсъствено начало на учебната година. МОН прави всичко възможно учебната година да започне присъствено, но окончателното решение - локално или национално, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки. Това пишат днес до медиите от пресцентъра на образователното министерство.

Оттам обещават подготвяните Насоки за обучение в условията на пандемия да бъдат изпратени до началниците на регионалните управления на образованието на 30 и 31 август, от които ще ги получат и директорите на училищата. Насоките ще съдържат различни варианти за реакция на местно и национално ниво според нивото на разпространение на COVID-19 в страната. Първият проект на насоки тази седмица ще бъде изпратен в Министерството на здравеопазването за съгласуване, уточняват от МОН.

На 24 август той ще бъде обсъден и със социалните партньори на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Окончателният текст ще отпътува за РУО и, съответно, за директорите на училища през последните августовски дни и първите на месец септември. Готов той ще бъде предоставен и на медиите.

За да подобри осигуреността на системата с електронни устройства за обучение от дистанция, днес МС одобри отпускането на 6 млн. лева за закупуването на още 20 хил. лаптопи и таблети.

От МОН се надяват и информационната им кампания сред педагозите в полза на ваксините да помогне. Актуални данни за нейния ефект ще има също в края на текущия месец. Към началото на юли те сочат, че в страната са ваксинирани около 40% от директорите и около 30% от учителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!