Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Нови университетски специалности в България: Телемедицина и Софтуерно проектиране в медицината

OFFNews Последна промяна на 09 август 2022 в 12:38 2270 0

Проф. д-р Миглена Темелкова

Снимка Фейсбук/Личен профил

Проф. д-р Миглена Темелкова

Две нови специалности - "Телемедицина" и "Софтуерно проектиране в медицината" - откри Висшето училище по телекомуникации и пощи това лято, след като по-рано създаде магистърската програма "Комуникационни мрежи и кибер разследван" съвместно с Черноморската академия по сигурност и Департамента по киберсигурност в Израел.

Стартовите заплати за специалисти, завършили телемедицина и софтуерно проектиране в медицината, варират от 2000 до 4000 лева в частните поликлиники и болници, посочват от ВУТП. Същевременно в Европа и особено на Балканския полуостров има голямо търсене за инженерни кадри, специализирани в медицинската техника, апаратура и софтуер.

"За първи път в България, точно при нас се предлагат две инженерни специалности – „Телемедицина“, разработена съвместно с Медицинския университет в Плевен и „Софтуерно проектиране в медицината“, чието реализиране е резултат от сътрудничеството ни с Медицинския университет в град Пловдив" – казва проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Завършилите тези две бакалавърски специалности ще получат дипломи, издадени както от Висшето училище по телекомуникации и пощи, така и от двата медицински университета.

Обучението на бъдещите инженери ще се осъществява във висшите училища партньори – в медицинските университети и във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Студентите ще имат възможност да натрупат практически умения на устройства, апарати, роботи и уреди, които директно се използват в медицинската дейност за профилактика и лечение, диагностика и операции. За най-добрите студенти е осигурен и стаж в чужбина.

Новите бакалавърски програми осигуряват професионална подготовка в областта на програмните езици, базите от данни, операционните системи, изкуствения интелект, виртуалната реалност, облачните технологии, компютърни мрежи и протоколи, интернет на нещата и разбира се в областта на общата медицина. Целта е да се подготвят високо квалифицирани инженери, способни да управляват и поддържат интелигентни и роботизирани приложения за нуждите на медицината и здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови