Нова система ще предупреждава за наводнения в София

OFFNews 25 септември 2014 в 20:38 2527 0

Снимка Столична община

Йорданка Фандъкова

Столична община монтира 26 хидрометрични станции, които ще са част от информационна система за ранно предупреждаване при опасност от наводнения на територията на София.

"Данните ще се обобщават и ще дадат възможност да се направи цялостен хидроложки модел за целия водосбор на София", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при монтирането на една от станциите.

При хубаво време станциите ще подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали например, процесът по подаване на данни ще се ускорява.

Проектът е започнал преди две години и е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия и от Столичната община.

Германия инвестира 739 хил. евро, от които 518 000 са осигурени от министерството, а 222 000 евро се поемат от частните фирми, участващи в проекта. Столичната община участва с 200 хил. лв. - цената на хидро-метричните станции, които стават общинска собственост.

От Столична община информират още, че в момента изпълняват мерки за превенция от наводнения.

Планово са почистени са 47 км речни корита, а 40 обекта пък са били почистени аварийно.

Язовирите общинска собственост „Мрамор”, „Мърчаево” и „Суходол 2” са ремонтирани и почистени и са в добро техническо състояние.

В момента се извършва почистване и на покрити участъци от речните корита на територията на Столична община. Ще бъдат почистени общо 8 на броя покрити речни участъци.

Лява дига на река Лесновска, в участъка при с. Долни Богров, е била ремонтирана. Стойността на обекта е 935 000 лева. В момента се работи по дясна дига на р. Лесновска в рамките на регулацията на кв.Челопечене. Стойността на строително-монтажните работи е 198 585,29 лева.

Предстои изпълнение на укрепване на свлачище в района на с.Балша, Нови Искър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!