Две жертви на наводненията в Словения, оранжев код и в България

OFFNews 15 септември 2014 в 07:54 3051 0

Снимка Jamie Harris/sxc.hu

Две жертви взеха наводненията в Словенияпрез почивните дни. 17-годишно момиче загина в събота, в неделя бе намерено тялото на 26-годишен мъж, загинал при срутване на мост на около 50 км от столицата Любляна.

Наводненията предизвикаха около 240 свлачища в Словения, стотици къщи са наводнени. 1000 жилищни и обществени сгради също са пострадали.

Над 2000 души са евакуирани заради наводненията и в Хърватия.

В Австрия дъждовете са засегнали регионите Стирия и Бургенланд, където са мобилизирани около 1000 пожарникари.

Унгария и Босна и Херцеговина също са в плен на лошото време. Особено пострадал е босненският град Бихач. В град Прийедор, Северна Босна и Херцеговина, са наводнени 250 жилищни сгради. Населението продължава да гради диги, а пожарните служби да изпомпват водата от сградите. Десетки спасителни екипи евакуират с лодки жителите на засегнатите зони.

Македонските медии съобщават за наводнения в централната част на Скопие. Най-засегнат в столицата на Македония е квартал „Ченто”.

Днес и за България е обявена втора степен за опасност - оранжев код - заради интензивни валежи в 4 области - Видин, Монтана, Враца и София област. Очаква се там да паднат между 30 и 50 л/кв. м.

Първа степен - жълт код - пък заради дъждове има в 7 области - София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч и Плевен. Там се очаква да паднат между 20 и 35 л/кв. м.

Министерството на околната среда и водите предупреди в петък за опасност от наводнения заради очаквани интензивни валежи в Западна и Южна България и за очаквано повишение на речните нива в Западна България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови