Нина Гергова се заяде с майките за харчовете им за памперси

Елица Мартинова Последна промяна на 28 ноември 2013 в 15:48 15142 54

Нина Гергова, Снимка: БГНЕС, Архив
Нина Гергова, Снимка: БГНЕС, Архив

 

Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения обсъди на заседание днес предложението да се премахне данъчната ставка за стоките, необходими на деца във възраст между 0 и 3 г.

Инициативата е подкрепена от 12 000 подписа. В крайна сметка оглавяваната от Мая Манолова комисия реши да внесе в парламента протокола от заседанието си, за да преценят депутатите дали да предприемат законодателни мерки.

За да представи предложението в парламента бе Евелина Бетова.

Тя аргументира идеята си с нуждата държавата да подкрепи младите семейства, които се колебаят дали да имат дете.

"Това е една от мерките, с които да се подпомогнат работещите семейства в детеродна възраст. Тези хора не смеят да създават деца, защото осъзнават колко е скъпо и непосилно това за тях", каза Бетова и допълни, че ако ставката бъде премахната повече подрастващи ще имат достъп до по-качествени и безопасни стоки.

Тя представи проучване, според което средният месечен разход по отглеждането на едно бебе възлиза на 420 лв. и изтъкна, че много от семействата са принудени да купуват бебешки принадлежности онлайн от Великобритания, защото там е по-евтино.

На заседанието присъстваха представители от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на финансовото ведомство. Те се обявиха против диференциирането на данъчните ставки и бяха единодушни, че предложението за детските стоки няма да има чакания ефект и ще даде възможност за злоупотреби.

В дискусията се включи и лицето на контрапротеста Нина Гергова, която присъстваше на заседанието в качеството си на член на Гражданска инициатива "За нов обществен договор".

Тя изрази съгласие, че каузата е важна, но бе скепитчна, че диференциираната ставка ще име целения ефект. Гергова предложи правителството да помисли за ваучери за най-нуждаещите се млади семейства. В края на изказването си тя отправи странна критика към начина, по който майките харчат парите за бебетата си. Ето част от изказването й:

"В тези европейски страни, където съм пътувала, детските стоки са много по-скъпи от стоките за възрастни, което винаги много ме е учудвало. (...)
Това, което ме дразни, е, че когато се говори за ставки и майчинство, всички излизат и казват "Не ни стигат парите за памперси" - не за храна, не за лекарства, а това не е най-големият проблем. И искам да попитам  тези 420 лв. месечно как сте ги разбили - 200 лв. за памперси ли? Няма как да стане", каза Нина Гергова.

Бетова не пропусна да отговори на Гергова и представи подробно разбивката: 33% за мляко за бебе; 24% за зърнени и готови храни, пюрета, сокове - допълваща храна;  20% за пелени; 13 % за козметика; 5% за влажни кърпи и други необходими аксесоари; 5% за аксесоари за хранене и хигиена на бебето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 18:09

Госпожата явно е отглеждала прасенца.

29.11 2013 в 14:00

Г-н/Г-жо аа, имате ли идея каква е цената на един комплект пелени за многократна употреба!? А дори и да не са т. нар. пелени за многократна употреба, а обикновени памучни от нашето детство? Имате ли идея, че повечето пелени за многократна употреба имат "части" за еднократна такава? И тези допълнителни подложки също струват пари, без да броим препаратите, тока и отделеното време... Ами аз съм ги смятала тези неща, защото имам малко дете. За година и пет месеца (на толкова приключихме с ползването) съм дала по-малка сума за еднократни пелени, от колкото щях да дам само за "стартов пакет" многократни :)
Моля да не коментирате неща, за които не сте наясно!
И да подкрепата за младите семейства (и не толкова млади с деца) е нищожна и трябва да се помисли сериозно по този въпрос!

29.11 2013 в 13:24

Най-вече тази патка е подставено лице на правителството, което имитира някаква гражданска чуваемост. Поредния болшевишки панаир.

29.11 2013 в 10:13

Трябва да се признае на г-жа Нина Гергова, че разполага със забележително катинарче. Дали обаче няма да й отива повече, ако остави само мустаците?

29.11 2013 в 10:10

Пишещите срещу едно изказване за това, как бедните могат да си гледат децата и без да купуват памперси, нека попитат майките си с памперси ли са ги отгледали.

29.11 2013 в 10:05

А някой знае ли всъщност госпожа Гергова отглеждала ли е деца или не

29.11 2013 в 09:01

Изключително тъпа и противна лелка, като всяка заблудена червена овца де! :)
Ега го глътнеш този мегафон!

29.11 2013 в 07:33

Простотията ходи по хората! Да се върнем във времето на бабите ни, а? Тази противна и тъпа Ниночка до кога ще ни съветва?

29.11 2013 в 00:49

Да, не може да и се отрече, че има нюх как да се възползва от обстановката и да изкара едни лесни пари.

29.11 2013 в 00:35

И как бързо ги делна с 1/3 . :) Спазва опорните точки.