Няма заразени с антракс продукти в търговската мрежа

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2015 в 08:39 2026 1

Няма заразени с анткракс продукти в търговската мрежа, категорично заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред bTV. 

Акция по спешна дезинфекция на заведения и магазини срещу зараза с антракс се проведе вчера във Варна. Общо 23 обекта бяха дизенфекцирани, сред които заведения в курорта Златни пясъци, по Крайбрежната алея на Варна, в Кранево и Бяла, обекти за бързи закуски, магазин и два хотела.

Всички те ще останат затворени до излизането на резултатите от взетите проби, което се очаква да стане в понеделник. "Докато не излязат резултатите мерките остават завишени", заяви областният управител на Варна. Той все пак отбеляза, че заведенията могат да отворят, но ако продават само напитки, "кухните ще остават запечатани до излизането на резултатите". 

Все пак обаче той смята, че опасността е отминала. Това потвърждава и зам.-кметът на Варна по здравеопазването Лидия Маринова, според която симптомите се проявяват до 2-3 дни след заразяването. Фактът, че хора с подобни симптоми няма означава, че няма и опасност, смята Маринова. 

Тя е категорична, че допълнително напрежение по Черноморието заради анткарса няма. "Няма завишаване на броя постъпили пациенти, потърсили консулт. Само 4 пациенти, консумирали от затворените заведения, са потърсили помощ заради стомашно-чревни проблеми." Те веднага са били прегледани, но заразяване от анктракс не е установено, допълва Маринова. 

Вчера вечерта са излязли резултатите и от пробите, иззети от втората починала крава в село Млaдa гвaрдия. Резултатите са положителни, но там "екипите се справиха като по учебник", допълва областният управител на морската столица.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2015 в 08:48

Е няма де! Само дето има умрели 2 животни и 1 човек С ПОЛОЖИТЕЛНИ проби за антракс!
Варненските села не са толкова близо до турската граница. Тогава?
Путин?
Руски командоси дегизирани като туристи?

Откъде бе?!