НХА идва в Бургас с най-атрактивните си специалности

OFFNews - Бургас 16 февруари 2018 в 15:00 4868 0

Филиалът на НХА ще се помещава в Магазия 1

Специалностите, по които ще се обучават студенти в бъдещия филиал на Националната художествена академия в Бургас, бяха представени днес в морския град от ръководството на учебното заведение и кмета Димитър Николов.

Ректорът проф. Николай Драчев подчерта, че това е първото териториално изнасяне на НХА, а Бургас се е утвърдил като модерно културно и туристическо средище. Нуждата от филиал е продиктувана и от факта, че в Източна България няма висше училище по изобразителни изкуства.

В степен „бакалавър“ ще се осъщестява прием по специалностите „Живопис“; „Стенопис“; „Графика“; „Книга, илюстрации и печатна графика“; „Плакат и визуална комуникация“; „Рекламен дизайн“ и „Мода“. В магистърска степен ще се обучават студенти по „Арт терапия“. Отделно, има възможност бъдещите студенти да придобият и втора, избирателна специалност, „Теория и практика на художественото образование“. Тя осигурява и педагогическа правоспособност.

Проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства поясни, че за всички специалности в неговия факултет (без „Рекламен дизайн“ и „Мода“) има един общ изпит – по рисуване.

За да можем да подпомогнем младите хора, ние правим един регионален конкурс, съвместно с Община Бургас, който е конкурс по рисуване. Спечелилите отлична оценка в този конкурс имат правото да бъдат освободени от изпита по рисуване“, поясни проф. Бенчев.

За съответните специалности има и отделни изпити. Те ще се провеждат в София. От НХА поясниха, че обучението във филиала ще дава възможност и за творчески обмен, защото учебното заведение работи по „Еразъм“ и „Еразъм +“ и има сключени договори с над 70 университета освен в Европа, но и в Китай и Мексико. При успешно завършване може да се работи с дипломата на НХА почти в цял свят. Дипломата е валидна, а за САЩ и Канада се издават допълнителни удостоверения.

Очаква се да се приемат до 8 души в специалност, около 65 в първата година на филиала. В бъдеще ще има възможност той да се разширява, а кметът Димитър Николов добави, че вече са ангажирани помещения и в бъдещия Експо център, който ще се строи до Морската гара. Николов изрази задоволство, че учебната година в Бургас вече ще се открива в три висши заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!