Правителството разреши НХА да открие филиал в Бургас

Александра Маркарян 31 януари 2018 в 14:26 4376 0

Снимка wikimedia.org

Правителството разреши откриването на филиал в Бургас на Националната художествена академия (НХА) след искане на училището и въз основа на положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

Предвижда се във филиала да учат до 300 студенти в 7 бакалавърски специалности („Живопис“, „Графика“, „Стенопис“, „Книга, илюстрация и печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“ и „Мода“) и една магистърска – „Арттерапия“. Обучението ще осигуряват пътуващи преподаватели на основен трудов договор в академията и още 10 лектори, които ще бъдат назначени във връзка с откриването на филиала.

Базата, осигурена от общината, ще бъде разположена на над 1050 кв. м площ, в ремонтирана сграда в пристанищен комплекс Бургас Изток. Пространството ще бъде разпределено между 13 ателиета, 7 кабинета за преподаватели и необходимите служебни помещения и комуникационни площи.

"Откриването филиала е обосновано от изразената обществена потребност от творчески кадри в община като Бургас – културно средище с много млади хора, с динамично развиващи се туризъм, производство и услуги. Наличието на структура на висшето училище ще допринесе за задоволяване на нуждите от кадри с творчески професии – специалисти в областта на изящните и приложните изкуства, дизайна, консервацията, реставрацията и изкуствознанието", се казва в съобщение на правителствения пресцентър по повод приетото днес постановление.

Предложението за откриването на филиал дойде малко изненадващо на фона на препоръката на ЕК България да намали броя не на филиалите, а на университетите - от 52 на 10. Положително оцененият проект от НАОА обаче задължи министъра на образованието да внесе проекта за гласуване в МС.

В доклад от Академията защитават искането си с твърдението, че има "изразена обществена потребност от творчески кадри в община като Бургас – статистически с голям брой млади хора, културно средище, с динамично развиващи се туризъм, производство и услуги". В доклада им се твърди, че ако не се открие филиал, това би породило "рискове и отрицателни последици в социален и икономически аспект". "Ще продължи наличието на дефицит по отношение на кадри за нуждите на редица фирми в региона на гр. Бургас в сектора на услугите (в областта на туризма), както и в сектора на индустрията", пише още в текста.

НХА е създадена през 1896 г. като Държавно рисувално училище. То е преобразувано през 1921 г. в Художествена академия и през 1954 г. - във Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“. С решение на 37-ото Народното събрание от 21 юли 1995 г. институтът се преобразува в Национална художествена академия. Академията има два факултета - за изящни изкуства и за приложни изкуства. Институционалната акредитация на НХА е до ноември 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews