Нежеланите в Калище деца на бежанци още не ходят на училище

OFFNews 20 септември 2014 в 13:42 2899 0

Деца в бежански лагер.

Нежеланите в пернишкото село Калище деца на бежанци все още не ходят на училище.

Това каза в интервю за Дарик министърът на образованието в служебния кабинет Румяна Коларова.

На 15 септември жителите на село Калище и общината се обявиха против това децата на бежанците да учат заедно с техните. Те настояват и за изселване на всички чужденци, настанени в Националния детски екологичен комплекс в селото.

„Аз написах две писма до Държавната агенция за бежанците, с които искам от тях информация. До този момент те се свързват с нас само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение.

Искам да имаме яснота каква е тяхната заявка. Доколкото знам, те имат желание три от по-големите деца да учат в училището в Земен, а останалите деца да учат в столичното 66-о СОУ. До този момент аз не съм получила никаква писмена заявка", обясни днес Коларова.

По темата с учителските заплати министърът на образованието коментира, че на този етап може да гарантира единствено, че има пари за планираното 5% увеличение на заплатите им - с 30 лева за младите преподаватели и с 20 лева за учители и старши учители.

Коларова каза още, че в над 50 училища все още не са приключили ремонтите, което било обяснимо заради дъждовното лято.

„Това не е уникален проблем, през други години е имало същия проблем. Директорите вече са станали специалисти в това как да продължават ремонтите и едновременно с това да протича учебен процес", обясни служебният министър.

Румяна Коларова смята, че Класическата гимназия трябва да е в центъра на София - в училището на Женския пазар.

Гимназия е в принудителна ваканция, тъй като Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е обявила сградата на 13-о училище, близо до Женския пазар, за негодна за провеждане на учебни занятия. 

„Нито едно училище не може да живее пълноценно, ако няма подкрепата на местната власт. Кметът на град София Йорданка Фандъкова е казала, че ще подкрепи училището да остане в центъра на столицата. Общинският съвет също единодушно е на това мнение. Общинските власти стоят зад идеята Класическата гимназия да остане в центъра на София. Знам, че не е редно Министерството на образованието да се намесва в решенията на Министерството на културата, но се надявам, че ще бъде гарантирана свободата на избор. Ще бъде гарантирано възможността в края на краищата общината и Министерството на културата да изберат в коя от двете сгради да продължат да учат децата, общината държи това да се случва в сградата в центъра на София и прави всичко възможно да го гарантира", коментира още Коларова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови