"Ненадеждният" зам.-шеф на митниците стана съветник на финансовия министър

Юлиан Христов 04 декември 2013 в 14:24 4835 1

Николай Попов
Николай Попов

 

Зам.-шефът на Агенция „Митници“ Николай Попов, на когото службите отнеха допуска до класифицирана информация поради ненадежност, стана съветник на финансовия министър Петър Чобанов. 

Попов тихомълком е напуснал поста си и е станал съветник, съобщава Mediapool.

Серия от разследвания на OFFNews показва, че Попов за втори път става съветник на финансовия министър.

Преди да заеме поста зам.-директор на митниците той е бил член на политическия кабинет на финансовия министър, като за периода 22 юли -1 август 2013 година, е бил негов съветник

В края на август стана ясно, че от 6 ноември 2009 г. Попов е с отнет допуск до секретна информация заради опасения, че той може бъде изнудван като държавен служител от извънправителствени структури. През 2008 година, като служител на МВР, Попов е имал разрешение за едно от най-високите нива на държавната тайна – “Строго секретно”, но повторната проверка на ДАНС установила пропуски в процедурата по първоначалната му проверка за надеждност. 

До последно, без да има допуск до секретна информация, Попов беше зам.-шеф на Митниците, където отговаряше за митническото разузнаване, което предполага работа със секретни документи.

На 29 август от пресслужбата на ДАНС обявиха, че Попов е с отнет допуск и до момента на назначаването му на поста той не е подавал документи за повторна проверка за допуск до секретна информация. През октомври ДАНС отказа да отговори на запитване на OFFNews по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за това дали Попов е проверяван повторно за допуск до държавните тайни с аргумента, че исканата информация "касае конкретни лица, поради което тя не е обществена". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови