Готвят Шушумигата за зам.-шеф на митниците

Владимир Йончев 14 октомври 2013 в 11:45 14482 12

Николай Шушков
Николай Шушков

 

Николай Шушков, по прякор Шушумигата, се очаква до дни да бъде назначен за зам.-шеф на митниците. Това твърдят хора от централното управление на Агенция "Митници", които миналата седмица са били уведомени неофициално за новия си началник.

Заедно с него ще бъде назначен още един за.-шеф. Това е Павел Манченко, героят от записите "Ало, Ваньо". На него Ваньо Танов се обаждаше да върне на работа човекът, с когото Бойко Борисов рита мач. В момента Манченко е шеф на митницата на Аерогара София.

На служителите в Агенция "Митници" е обяснено, че Шушков е кандидатура на Мая Манолова.

Самата Манолова беше изненадана от този слух. "Нямам нищо общо. Митниците не са моя тема и не се бъркам там", възмутено заяви тя пред репортер на OFFNews.

Шушумигата е една от емблематичните фигури с прякори в митниците. Мистерията кой началник зад кой прякор се крие беше разтълкувана от бившия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов през април 2010 г. Малко преди това предшественикът му Емил Димитров - Ревизоро заяви, че трима души с прякори колят и бесят в митниците при всяка власт.

Той ги спомена като Шперплата, Фашиста и Шушумигата, а Танов обясни, че Шперплата е заместникът му Красимир Николов, Фашиста е шефът на Инспектората Спас Шопов, а Шушумигата - директорът на митница "Югозападна" Николай Шушков, където е бил началник на съпруга на Корнелия Нинова.

Два месеца по-късно Танов уволни Шушков, който бе наследил от Тройната коалиция.

Шушумигата е главен герой в разсекретения доклад на Агенция "Митници" за 2005-2006 г, описан подробно от "Сега".

Инспекторатът хваща интересна тенденция през 2005-2006 г. От декември до февруари от Кулата потича истински "керван" от тирове с китайски екобрикети (които са с ниска обявена цена и се облагат със символично мито), пътуващи през Гърция за България. Масираният внос се оформя главно в митницата на Илиянци, като прави впечатление, че по документи основният товар - твърдото гориво, е гарниран с малко дрехи и обувки.

Сверка с данните на гръцките власти разкрива, че същите камиони са били натоварени на пристанището в Солун само с дрехи и обувки, на пункта в Промахон също са преминали без никакви брикети. 

Докладът описва и друга любопитна случка с внос на сланина от САЩ. На 31 декември 2004 г. 16 тира - хладилни контейнери, возещи 400 тона свинско сало на пловдивската фирма "Унитемп", пристигат на Кулата и напират да стъпят в България буквално в последните часове на годината. Бързането не е случайно - от 1 януари 2005 г ставката за импорт на сланина се променя. 

По документи сланината трябва да бъде проверена от ветеринарния контрол в Пловдив и там да бъде оформен и вносът. Но фирмата бърза много и пише писмо до шефа на митница Кулата и до директора на митниците вносът да се оформи още на границата. Но писмото с молбата е заведено в първите дни на януари 2005 г., а документите сочат, че стоката все пак е била обработена на 31 декември - значи без да е получено надлежно разрешение. Така обмитяването е извършено в старата година - при 0% мито, и е внесен само дължимият ДДС. От 1 януари митото за същата стока става 40%.

Докладът завършва с констатацията за организиран контрабанден внос на китайски стоки с участието на митнически служители от митнически пункт Кулата", пише в доклада, но това не води до никакви последици за замесените служители.

В момента Агенция "Митници" вместо трима зам.-шефове, както е по щат, има само един и той е Николай Попов, комуто допускът до секретна информация бе отнет.

Въпреки предизборните обещания, че от акцизи и спряна контрабанда БСП ще събере милиард и половина, които да използва за увеличение на пенсиите, приходите в митниците през 2013 г. са по-слаби дори от управлението на ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!