"Не остана почти нищо немско, всичко е вече арабско"

Даниел Хайнрих - DW Последна промяна на 29 август 2016 в 17:15 17088 10

Бад Годесберг беше преди дипломатическият квартал на Бон. Днес по улиците се разхождат забулени жени, а арабските магазини са на всяка крачка, пише журналистът Даниел Хайнрих от "Дойче веле".

Много от местните хора вече не се чувстват уютно. Ето какво ни разказаха:

Сабине Галушка познава всички в Бад Годесберг. 57-годишната германка държи малък цветарски магазин на главната улица. С клиентите си разговаря по най-разнообразни теми: за времето, за здравето, за семейството - и за бурките.

"Определено не ми харесва, че всички тук се разхождат забулени. Аз съм от хората, които искат да знаят кой се крие зад забрадката", казва Сабине.

Естествено, не всички жени тук ходят забулени. Но Бад Годесберг е определено квартал на контрастите. Виждаме момичета и млади жени, които в топлия летен ден се разхождат по къси поли или шорти. Но срещаме и много забулени жени, някои от които са покрили цялото си тяло - виждат се само очите им.

"Не мога да кажа нищо лошо за тях, но..."


"Знаете ли, не мога да кажа нищо лошо за арабските жени. Повечето от тях са много мили и винаги ме поздравяват учтиво. Но е жалко, че крият лицата си", казва една минувачка.

Изражението ѝ издава, че много внимава да не изпусне някоя политически некоректна дума.

"Забулването е част от тяхната култура. Наясно съм, че не се забулват, за да ни ядосват, но все пак смятам, че когато човек отиде да живее в някоя друга страна, трябва да се напасне към тамошните порядки. А ако това не му допада, нека просто отиде другаде", добавя жената.

И ни моли да не споменаваме името ѝ. Много от хората, които срещаме в Бад Годесберг, не желаят да говорят с нас нито за бурки, нито за бежанци - от страх, че ще бъдат натикани в "десния ъгъл", ако споделят съвсем открито възгледите си.

Много слухове се носят в този квартал на Бон. Много неща се споделят само под сурдинка. Говори се например за подставени лица, които купували жилища за арабски бизнесмени. Други пък разказват, че "арабите" плащали по 20 евро за квадратен метър. Един мъж на средна възраст е видимо възмутен:

"Това тук е двоен морал. Всички искат арабските пари, но не искат арабите".

Правим опит да разговаряме с арабски предприемачи, но без успех. Най-честият отговор гласи:

"Не щем разправии".

Невъзможно е да поговорим и с някоя забулена жена или пък с нейния придружител. Щом зърнат микрофона, бързо сменят посоката.

"Навсякъде арабски заведения"

В цветарския магазин на Сабине Галушка срещаме една клиентка, която не се притеснява да говори съвсем открито. 50-годишната Симоне Лаван ни казва, че е против забраната за носене на бурка. Според нея тази мярка е чисто и просто безсмислена, истинските проблеми са другаде:

"Всеки ден ставам свидетелка на предразсъдъците на арабските мъже спрямо жените. Влезте в което и да е кафене в квартала и ще се убедите, че съм права. Всеки път, когато някоя жена мине покрай заведението, арабите я гледат накриво", казва Симоне и добавя, че не изпитва страх, но определено ѝ е мъчно, че е принудена да търпи подобно отношение в собствената си страна.

Потиска я и промененият облик на квартала.

"Арабските заведения никнат като гъби след дъжд. Навсякъде се носи този сладникав мирис. Тук не остана почти нищо немско или пък италианско. Всичко е вече арабско", казва жената.

"Навсякъде", "всичко" - подобни обобщения са със сигурност пресилени, но очевидно не са чак толкова далеч от истината: отбиваме се в местния филиал на голяма германска верига за хранителни стоки и виждаме, че всички табелки са на немски, английски и арабски.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

10

Лопе де Вега

30.08 2016 в 15:16

Ведни, груба грешка. Анклави, викаш, изолирани места. Ами виж ги как се заселват. Компактно, в доброволни гета, максимално изолирани от домакините. Харесват парите им, но не приемат и няма да приемат местния начин на живот. Викам, не е нужно насила да бъдат отделяни от европейците. Те сами се сбиват на купчини.

Поздрав!

8125

9

wedny

30.08 2016 в 09:34

Трябва да си супер наивен, за да се надяваш, че като приемеш тия хора с коренно различна култура, ще ги интегрираш. Aко бяха само деца – става, ще ги възпиташ в духа на Европейските ценности. Но да ПРЕвъзпиташ възрастен човек, отрасъл в оная среда, закърмен с оная култура – това е невъзможно! А тяхната култура, освен че е различна, тя е агресивна и нетолерантна. Това е самоубийство, осъзнато самоунищожаване!
Да направим аналогия – природно бедствие, рарушени къщи. Къде отиват пострадалите? Настаняват ги в училища, фургони, на палатки. Но никога – в домовете на други хора. Защото жилището, което обитаваш е лично пространство и е абсурдно да съжителстваш с чужди хора, при това – в ТВОЕТО жилище. Добре, нека сме филантропи, да им влезем в положението и да ги приютим. Да, но не у нас. Да им се отцепят някакви анклави, някакви изолирани територии. Ако трябва – да им се дават субсидии и всякакви други вид помощи. Но да не ни се натрапват и взаимно да се дразним с различията си.

25550

8

Izalina

29.08 2016 в 23:21

Един момент. Пак пеем каквото ни говори телевизора. Нищо немско няма поне от 20 години. Преобладаваше китайското, турското, източноевропейското ако щеш, рядко по-качествените от тях... Сега изведнъж - щото е тема - арабите рязко станаха проблемЪТ.
Изключително ми е мъчно за средния германец, дето от дете е заврял опашка под зъга, посипал глава с пепел, бачка и неистово мие срамове на поколения назад и на скапана настояща политика.
Пореден тендециозен материал. Не, че неглижирам обяснимия и зле прикрит расизъм, ама ми е излишен тоя коментар, любезни ДВ.

9214

7

XR4

29.08 2016 в 20:56

"Не остана почти нищо немско, всичко е вече арабско"

Сетила се Мара да се побара! Нали ви трябваха черноработници-НА ви ги...


73928

6

El Commandante

29.08 2016 в 20:17

Oт най-гордата нация в Европа германците деградираха до последните помияри.

Извода какъв е?
Не ходете на война с Русия, не е полезно за вашето бъдеще.

8236

5

Димитър

29.08 2016 в 20:01

Обединени Германски Емирства...

8830

4

Traian Savov

29.08 2016 в 18:52

заедно......

(да са невиди на тъпата клавиатура, и на дебелите ми кебапчести пръсчета)

8830

3

Traian Savov

29.08 2016 в 18:50

ханс ша съ интегрира, щото ахмед бий здраво не си поплюва...

Вие какво очаквахте, две коренно различни култури ги натирихте да живе

8492

2

Jivko Jeliazkov

29.08 2016 в 17:29

Така е като се оставиха да ги управляват жени. Няма нищо лошо да си състрадателен и да помагаш, но не и по такъв идиотски начин, които, ако нещо не се промени, ще изпрати западната цивилизация в историята съвсем скоро.