Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Не ме е боляло при бутането на "двойната къща", заяви Киро Японеца

Строителният бос е готов да възстановява паметници на културата в София

OFFNews 22 май 2017 в 09:11 8509 1

Не ме е боляло при бутането на

Кирил Киров - Японеца не чувства вина за бутането на т. нар. "двойна къща" в София. Пред bTV той коментира случая, който получи голям обществен отзвук. 

"Не ме е заболяло. Това не е паметник на културата", заяви Киров, който е собственик на имота и има намерение да вдигне на мястото бизнес сграда. Той обясни, че къщата е била със статут за сведение, но държавата не я е въвела в статут "паметник на културата". 

"Когато една сграда от 80-та година е за сведение, държавата трябва да я въведе в статут", каза той и допълни, че през 2014 година е искал да запази фасадата на къщата, но Столичният общински съвет (СОС) не позволил.  

"Не съм купил паметник на културата, това е къща, която е за сведение, тя няма категоризация", каза Киров и даде пример с Австрия, където за фасадите на сградите се грижи общината. "Нека съберат по 20 стотинки от всички градждани на месец и да се поддържат паметниците на културата", предложи бизнесменът.

Той коментира и твърденията на бившия министър на културата Петър Стоянович, че му е предлаган подкуп за събарянето на къщата. По-късно Стоянович промени позицията си и каза, че не е твърдял такова нещо. "Не съм го и чувал, не му знам името на този министър. Никога не съм виждал на живо и Вежди Рашидов, не го познавам", отговори Киров.

Той обясни, че през 2015 г. с молба до Столичната община е поискал промяна на статута на "двойната къща". След като платил за имота 680 хил. евро, той имал проблеми с клошари и самонастанили се хора. 

"Какъв натиск, кой съм натиснал и от кой съм взел къщата? Тя е платена по банков път, за което са платени данъци. За какъв грабеж ми говорите. Кой е тоя беден гражданин на когото му криете лицето?", обърна се той към водещите по повод репортаж на bTV, в който свидетели, пожелали анонимност, твърдят, че са били изнудвани от хора на Японеца за продажбата на къщата.

По думите му собствениците сами са искали да продадат къщата. "Не съм оказвал физически и психически натиск за нещо за 680 хил. евро. Ако аз искам да купя апартамента ви за 2 млн. евро, ще ви натискам ли?", попита той. 

Бизнесменът обясни, че няма как държавата да го задължи да възстанови сградата. Такова намерение заяви новият културен министър Боил Банов. На въпрос дали е бил потърсен от институциите Киров отговори: "Няма кой да ме потърси, няма за какво да ме потърсят".

Киров отговори и на въпроси за миналото и бизнеса му и за твърденията, че той е свързан с разпространение на наркотици. "Къде има наркотици?", попита той и отказа да отговаря на подобни въпроси, тъй като това щяло да навреди на имиджа му и съответно - на бизнеса му.  

От последното покушение срещу него в главата му останал куршум. "Наистина съм с куршум в главата, но здравословното ми състояние е отлично", разказа Киров и допълни, че нищо не помни от атентата. "Просто се събудих от кома в болница. Претърпях 4-5 операции в чужбина. Погледнах се тази сутрин в огледалото и мисля, че изглеждам добре", каза Японеца. 

Той смята, че се знае кои са извършителите на нападението, но разследването продължавало и до днес. По думите му нападението над него нямало нищо общо с наркоразпространението. "В България няма да ви прострелят и да ви убият, защото дължите пари, а защото искат да вземат вашите", каза той. Киров обясни, че се страхува за живота си и за това не живее в България.

"Не съм доволен от тази държава, администрацията е огромна, тромава. Живеем в такава държава в момента и да кажа колко пари имам в банковата си сметка? Целият бизнес не е доволен от държавата", допълни той. Японеца каза, че 30 лв. на ден са му достатъчни. "Аз не харча пари", обясни той. 

Прозвището му Японеца било дадено от дядо му, който му казвал, че има японска дисциплина и възпитание. "Искам да си направя ДНК-експертиза и да видя дали съм циганин", каза Киров.  

Той каза още, че има план да изкупува стари паметници на културата и да ги възстановява. "Ако купя някоя друга къща, която е с категория с национално значение, няма да направя нищо за бутане", каза той. Киров обясни, че е готов също да даде средства за възстановяването на къщата на поета Пейо Яворов на столичната ул. "Раковски". "Готов съм лично аз да го направя", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!