НАТО тренира развръщане, военна техника преминaва през България

Георги А. Ангелов Последна промяна на 10 май 2021 в 10:17 2321 0

Снимка Министерство на отбраната

Военнослужещи и военна техника от Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност ще преминат през територията на нашата страна за участие в учението „Steadfast Defender - 21“, съобщиха от министерството на отбраната.

Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност от днес, 10 май, ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на нашата страна, за да се включат в ученията на Алианса „Steadfast Defender - 21“ и „Noble Jump - 21”. Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от служба „Военна полиция“.

По пътищата ще премине личен състав и техника от въоръжените сили на Турция по маршрут: ГКПП „Лесово“ – Учебен полигон „Ново село“ - Омуртаг - ГКПП „Русе - Дунав мост“. Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон „Ново село“ и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП „Русе-Дунав мост“. Маршрутът на придвижване на албанските военни колони е: ГКПП „Кулата“ – военно формирование 28 610 - Мездра - Видин - ГКПП „Дунав мост 2”. Албанските военнослужещи ще пренощуват в района на поделението в Мездра и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си за Румъния през Видин - ГКПП „Дунав мост 2”.

Учението на НАТО „Steadfast Defender - 21“ започва през този месец. Целта е да провери готовността и военната мобилност на НАТО чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия. В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните-партньорки на НАТО Финландия и Швеция.

Първата фаза на „Steadfast Defender - 21“ ще се фокусира върху бързото укрепване на европейските съюзници в НАТО от войски на държави в Северна Америка. Тази фаза се ръководи от Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк и ще включва морско учение с около 5000 военнослужещи и 18 кораба, включително британската CARRIER STRIKE GROUP, ръководена от самолетоносача „Кралица Елизабет“ (HMS Queen Elizabeth). Учението ще включва и командно-щабно, симулационно учение, което ще се проведе в Улм, Германия. Целта е да се обучи личният състав и да се тества способността на новосъздаденото Съвместно логистично командване на НАТО (JSEC – Joint Support and Enabling Command) да координира бързото придвижване и развръщане на съюзническите сили и оборудване през границите на европейските държави. В тази част от учението ще бъдат включени над 300 военнослужещи.

В края на май 2021 г. в рамките на „Steadfast Defender - 21“ е планирано годишното учение на НАТО „Noble Jump – 21“. Чрез него Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF) ще изпълняват задачи по развръщане и придвижване от Турция към Румъния. В „Noble Jump - 21“ ще участват над 4000 военнослужещи от 12 страни. В Черноморския регион ще се проведат и други свързани учения в рамките на „Defender Europe - 21” и „Saber Guardian - 21”.

В периода от 1 май до 19 май 2021 г. на териториите на България, Естония и Румъния се провежда и въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21“. През нощта на 10 срещу 11 май вече се извърши стратегически въздушен десант на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово. По време на това учение ще бъдат проведени специални операции, въздушни десанти, овладяване на обекти и провеждането на бойни стрелби на различни полигони в страните-домакини. В България ще бъдат използвани Чешнегирово и полигон „Ново село“.

Учението стартира на територията на страната в началото на месец май с въздушен десант от италиански военнослужещи от състава на въздушно преносима бригада „FOLGORI“. Те проведоха разузнавателни действия с цел осигуряване на въздушния десант на основните сили от състава на 173- та въздушно преносима бригада (САЩ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X