НАТО следи българското разследване срещу руска шпионска мрежа.

OFFNews Последна промяна на 22 март 2021 в 19:23 2168 0

Снимка БТА/AP

Следим българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

По-късно в Туитър Столтенберг написа, че е разговарял с българския премиер Бойко Борисов и определи България като надежден съюзник. Обсъдихме различни въпроси от работата на НАТО, включително отношенията с Русия, добави генералният секретар.

НАТО постоянно полага усилия за защита на поверителните данни, каза още Столтенберг. Той изрази подкрепа за усилията на България срещу незаконните руски действия на българска земя. Ще обсъдим утре отношенията с Русия, която в последните години предприема агресивни действия срещу отделни държави и прави опити да се намеси в демократичните процеси в нашите страни, като се старае да подкопава доверието в демократичните институции и в изборите, добави той по повод предстоящото утре двудневно заседание на външните министри от НАТО. 

Много държим поверителните данни в държавите от Алианса да бъдат защитени и служителите с достъп да бъдат правилно проверявани, отбеляза генералният секретар. Според правителствения пресцентър Борисов е поздравил Столтенберг за амбициозния дневен ред на Алианса и за лидерската му роля в процеса на размисъл НАТО 2030, засилващ политическото измерение на организацията. Българският премиер е потвърдил, че страната ни ще продължи активно да допринася в процеса НАТО 2030 с конкретни предложения и анализи.

„В НАТО всички трябва да сме единни и солидарни един с друг. Политическата воля за това е от голямо значение“, казал още Борисов и уверил Столтенберг, че НАТО винаги може да разчита на съюзническата солидарност на България. Министър-председателят добави, че НАТО като най-успешния политико-военен съюз в историята е допълнителен гарант за суверенитета, интегритета и сигурността на България, според правителствения пресцентър.

Столтенберг заяви, че отношенията НАТО-Русия са трудни от известно време и това се дължи на поведението на Москва.

"Руският президент Владимир Путин носи крайната отговорност за действията на руската държава, включително за опитите за убийство на опоненти. Много сме загрижени от съобщенията за обещания от Москва да осигурява награди за убийството на войници от алианса в Афганистан. Ще останем твърди, но и ще се стремим да поддържаме диалога с руските власти. Дори отношенията да не се подобрят, трябва да се запази контролът над въоръженията", поясни Столтенберг.

Той съобщи, че все още всички възможности остават открити за бъдещето на мисията в Афганистан. Столтенберг отбеляза, че на предстоящото двудневно заседание на външните министри ще бъдат обсъдени също заплахите от Китай, тероризма, киберсигурността и хибридните нападения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови