Населението на София е набъбнало с 80 000 души за 10 г.

Пазарджик и Стара Загора губят по 38 000 жители. Покачва се броят на хората, които живеят под линията на бедността

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2021 в 13:13 1388 0

В рамките на 10 г. - между 2009 г. и 2019 г., София е успяла да увеличи населението си с почти 80 000 души, съобщи икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България, цитиран от БТА.

Само още една област от Южна България - Кърджали, е успяла да увеличи населението си с около 3500 човека. Николов уточни, че и там, както и в София, големият фактор за прираста на населението е механичното му движение, а не зависи от някакъв баланс между раждаемост и смъртност.

Най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души. Пазарджик е между Пловдив и София, а Стара Загора е между Бургас и Пловдив и най-вероятно хората, които са напуснали тези области, са се насочили към по-големите градове, обясни икономистът.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз ръст на населението.

За естествения прираст на населението икономистът уточни, че той е почти равен за повечето области на юг, докато при механичното движение става видимо кои областите са "магнит" за работна сила и за по-млади хората. Кърджали стои като очевиден победител с висок механичен прираст през 2019 г., но там върху миграционните процеси има влияние изборният цикъл, коментира експертът.

Пловдив е пред София като привлекателен център за миграция, което според икономиста показва доколко местната индустрия е "гладна" за кадри. Бургас също е привлекателен за населението, но там и местните движения са от значение, като трябва да се отчита и влиянието на ръста на туристическия сектор през последните няколко години. Малките области са големите донори на население, като Сливен, който е загубил десет промила през 2019 г. Близко до тези стойности са Смолян и Кюстендил.

София област става все по-предпочитано място за живеене от хора, които работят в столицата, но пък и губи население - най-вероятно в полза на София, коментира експертът. 

През последните 10 г. се отчита леко повишаване на дела на населението, което е под линията на бедността в страната във всички области освен Ямбол, а Кърджали свива този дял. Това обаче до известна степен е статистически ефект, защото ръстът на заплатите и на доходите вдига нагоре линията на бедността. Според икономиста най-видим проблем има в Благоевград, където има влошаване на ситуацията на пазара на труда, закриване на няколко големи предприятия, свиване в туризма през последната година и когато станат известни данните за 2020 г., ще се види, че бедността там се е "изстреляла" още по-нагоре. София, която "диктува" националната линия на бедност, успява да се задържи с най-нисък дял на хората под линията на бедност и да помогне за подобряването на положението например в Перник.

Динамиката на бедността е негативна, водещите икономически центрове успяват да се откъснат, а тези между тях имат все по-негативен тренд, обобщи експертът и допълни, че разликата се дължи основно и на дела на хората с висше или поне средно професионално образование.