Намериха второ българче в ромски катун в Гърция

Вероника Шербанова 13 ноември 2013 в 12:26 3287 2

Гръцка полиция
Гръцка полиция

 

Гръцките власти намериха второ момиченце, държано в ромски катун до Солун. Представилите се за родители на детето твърдят, че са го взели от български роми, които не можели да се грижат за него, съобщи БНР.

4-годишното момиченце било открито след назначена проверка на актовете за раждане за последните пет години.

Проверката установила, че ромското семейство е обявило раждането на второто си дете едва 6 месеца след раждането на първото.

След направените ДНК тестове станало ясно, че детето няма биологична връзка с мъжът и жената, представили се като негови родители. Двамата роми признали, че детето не е тяхно и обяснили, че са го взели от български роми, които не можели да се грижат за него.

Ромите са арестувани за отвличане и за незаконно получаване на детски надбавки, а момиченцето е настанено в приют на благотворителна организация.

При проверката на актовете за раждане прокуратурата в Солун е установила още 6 подозрителни случая, по които се правят проверки.

През октомври при полицейска акция в ромски катун в Гърция беше открито 4-годишно бяло момиченце. Оказа се, че Мария е дъщеря на българско ромско семейство от Николаево – Саша и Атанас Русеви.

Проверка показа, че цялото семейство живее в една стая и че по думите на родителите има между 7 и 10 деца, като точната им бройка не беше известна за родителите. 

Саша обясни, че е оставила детето на ромите, защото нямала пари да го гледа. Според друга версия обаче жената е продала момиченцето, когато било на 7 месеца, и с парите се върнала от Гърция.

Агенцията за закрила на детето препоръча децата на семейството да бъдат изведени. Майка им пък заплаши да се самоубие, ако това се случи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови