Над 1200 сигнала за щети след бурята в София

OFFNews 23 ноември 2015 в 14:05 2588 0

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Над 1200 сигнала са подадени в София след бурята в последните дни. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. 

Над 500 сигнала са получени на тел. 112 само в събота. На следващия ден са получени още над 720 сигнала, които обаче все още се обработват, уточни Фандъкова. 

Около 80 сигнала са подадени за паднали клони и дървета. 

Работата по отстраняването на щетите продължава, като такива има в повечето райони в София. Повече от 30 екипа са работили денонощно вчера, а за да отстранят по-бързо последиците от бурята днес екипите ще работят с удължено работно време. 

Бурята е причинила проблеми със светофари. Имало е паднали билбордове и надвиснали ламарини от сгради. ЧЕЗ си отстраняват повредите по тяхната мрежа. Имаше доста сериозни поражения по уличното осветление, допълни кметът на София. 

Стойността на щетите, нанесени от бурята, все още не е изчислена. 

Фандъкова е разпоредила днес да бъдат почистени шахтите, тъй като тази вечер се очакват нови дъждове. 

Най-важното за мен е да бъдат отстранени максимално бързо и да се подготвим и за дъждовете и предстоящата зима. До края на 2015 г. са заложени 1,8 млн. лева за снегопочистване, а за следващата година са заложени около 20 млн. лева, така че от финансова гледна точка зимният сезон е обезпечен, коментира Фандъкова предстоящия зимен сезон.

Фандъкова уточни, че са готови общо с над 300 машини в зимния сезон, като има изискване по договори, ако е необходимо да се наеме допълнителна техника. 

Налични са около 20 000 тона соли. На територията на СО работят общо 12 фирми по поддръжка на уличната мрежа. При подготовка и наличие на информация за снеговалеж трябва да излязат на съответните точки, които сме определили. Те са 68 за територията на СО. На първо място се работи по основните трасета на масовия градски транспорт. В рамките до 2 часа да бъдат отстранени кишата и последиците на основните трасета. Едва след това може да се говори за влизане в по-малки улици, обясни кметът на столицата.

Санкциите в новите договори са чувствително завишени. Нямаме никакви колебания – ако фирмата не си свърши работата, то санкциите са много сериозни. Всички автомобили са снабдени с GPS-система, така че можем да проследяваме в реално време движението на машините, категорична е Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!