Над 1 млн. души се отказали да пътуват с БДЖ за година

OFFNews 29 август 2015 в 11:17 5578 7

Над 1 млн. души се отказали да пътуват с БДЖ за последната година. Това е намаление с 9%, става ясно от данните на Националния статистически институт, цитирани от „Труд”.

Между април и юни, когато пътуванията с влак се увеличават, с БДЖ са се возили 489 000 души, което е със 7,6% по-малко в сравнение с миналата година.

През първите шест месеца на годината с влак са пътували 11,3 млн. души, или с над 1 милион души по-малко в сравнение с първото полугодие на миналата година.

В сравнение с 2006 г. броят на пътниците е намалял с 6 млн. души. Това означава, че за 10 години БДЖ е загубила 35% от клиентите си.

Пазарният дял на БДЖ е намалял до 5,1%.

Основната причина за намаляването на пътниците са ремонтите на жп линиите, които променят маршрути. Проблем е и лошото качество на услугите на БДЖ.

Според данните за дейността на железниците през първата половина на годината 13% от влаковете са закъснявали, а нарушенията, свързани с хигиената, са се увеличили с 22%.

Според данните на НСИ в същото време се увеличават пътуващите с автобуси. През второто тримесечие на годината с автобуси са пътували над 109 млн. души, което е увеличение с 1,2% спрямо същия период на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови