МВР със съвети за безопасна употреба на пиротехника в новогодишната нощ

OFFNews 31 декември 2016 в 07:45 5564 2

Варненската полиция разпространи инструкции за правилно боравене с пиротехнически изделия и изкарване на спокойни празнични дни.

От полицията напомнят, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим.

Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Забранена е търговия с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1. Фойерверки;

2. Сценични пиротехнически изделия;

3. Други пиротехнически изделия.

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

1. От категория Фойерверки е забранена продажбата на лица под 12 години;

2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години;

3. От категория Други – на лица под 18 години.

От полицията съветват още:

1) Пиротехническите изделия да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.

2) Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.

3) Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.

4) При индикации за дефект - оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало поне за 5 минути! Залейте с вода, за да обезвредите!

5) Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни „подобрения”.

6) Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

7) Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

2

Red or Dead

31.12 2016 в 11:27

Аз имам по-здравословно предложение.....направо служителите на МВР-“ШМАТКА“ да обикалят по къщята и ЛИЧНО да се заемат с употребата на пиротехниката......чисто и здравословно, ако стане “инфекция“, ще го минат за....трудова злополука:))))))

Закривай.....НЯМА ТАКАВА КРЕТЕНИЯ...всите “управляващи“ са “ХАКНАТИ“ по рождение.........НЕХИБРИДНО....

Аз пожелавам на всички весело и здравословно посрещане на Новата година.......и ако може Дядо Мраз да “ХАКНЕ“....хибридно целокупния политически “елит“......друго не ни требе....

16193

1

SC

31.12 2016 в 10:04

Най-безопасната употреба на пиротехниката е нейната неупотреба.