Новогодишна заря, пиратки и фойерверки

OFFNews 29 декември 2011 в 17:57 13551 0

 заря
заря

Последният месец от годината изтича и идва времето за фойерверките, пиратките и бенгалският огън, с които всеки 31 декември в полунощ отбелязват началото на новата година.

Сергиите и магазините вече са в пълна готовност за клиентите, добре запасени с пиротехнически изделия, показа проверка на OFFNews.bg.

Най-предпочитани са гърмящите пиротехнически изделия или, иначе казано, пиратките. Те са с различна сила на гърмене, някои гърмят веднъж, други - многократно. Цената на кутия варира между 1 и 10 лева. Тя зависи от броя пиратки вътре и от силата на гърмежите. "Най-предпочитани се оказват евтините - от 1 и 2 лева. Клиентите често избират и така наречените римски свещи. Може би защото не са скъпи, а ефектът, който създават, е красив", разказа продавач в един от многото магазини за пиротехнически изделия в стоков базар „Илиянци“. Римската свещ е тръба от картон, в която са наредени 6, 8 или 10 заряда, свързани последователно чрез фитил. След като се възпламени фитилът, не бива да се държи в ръка. Римска свещ може да се купи и за 2, и за 60 лева в зависимост от големината и ефекта, който създава. Най-купувани са тези от 4,50 лева.

Друго пиротехническо изделие са пиро-батериите - кутии, в които има свързани последователно тръби, които са със заряди и се запалват последователно. Те произвеждат няколко последователни изстрела. Цената им варира между 5 и 400 лева в зависимост от броя изстрели и големината им. Най-купуваните струват 20,30 лева.

„Интересен артикул е ракетата със стабилизираща летва. По специфичното при нея е, че тя излита с летвата. Много често хората я забиват в земята или я затискат с тежък предмет. Така тя не може да излети и гръмва в земята, което е опасно, ако има хора наблизо, защото може да ги нарани“, предупреди продавач.

Нов пиротехнически способ е римска свещ „салюти“. Тя сякаш изстрелва нещо, но всъщност само възпроизвежда 8 силни гърмежа.

Всички пиротехнически изделия трябва да имат инструкция за употреба на български език, а при покупка на такова изделие продавачите са длъжни да обясняват на клиента как да борави с него безопасно. Например като ги предупреждават да не държат в ръка пиротехническото изделие, след като то е било запалено. Колкото и инструкции да е получил човек обаче рискът от пиратките си остава. Причината е, че в новогодишната еуфория хората палят и хвърлят пиратки малко или повече под влиянието на алкохола, когато инстинктът им за самосъхранение е притъпен. „В желанието си да пускат повече пиратки те палят по няколко и забравят да хвърлят някоя. Тя гръмва в ръцете им и така става белята“, коментира продавач. Тази година търговците наблюдават свиване на потреблението. "Хората, които преди даваха по 200, 300, 500 и дори 1000 лева за пиратки, сега оставят не повече от 20, 30, максимум 50 лева", допълни търговецът.

За сметка на това фирмените и частните партите, за които се правят пиротехнически музикални спектакли, набират все повече популярност.

„Правили сме пиротехническата заря за празника на Несебър през август. Тази година шоуто продължи половин час. Небето се озари от най-различни форми и цветове. Тази красота струваше около 10-15 000 лева на община Несебър. Правим и сценична пиротехника по различни концерти. Поръчвани са ни пиротехнически фонтани, които са много красиви“, разказаха в един от магазините за пиротехнически средства, в който се отбихме.

Там ни разказаха и древни легенди, според които пиратките гонят злите сили. В Китай например използват т. нар. картечници. Те представляват снопове от хиляди пиратки, които гърмят в продължение на часове. Китайците вярват, че така гонят злото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови