МВР дава 250 хил. лв. за поддръжка на мобилните камери

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2015 в 11:01 2389 2

МВР дава 250 хил. лв. за поддръжка на мобилните камери

Снимка БГНЕС, архив

МВР ще задели 248 550 лв. с ДДС за следгаранционно абонаментно техническо поддържане на мобилните камери за скорост. Това става ясно от обявената на 2 декември обществена поръчка за поддръжката на 148 мобилни системи тип TFR1-М. Средствата са заделени от Фонда за безопасност на движението, който се захранва от събраните от пари от глобите за скорост. 

Изпълнителят ще трябва да отстранява технически, хардуерни и софтуерни проблеми, да ремонтира или подменя дефектирали елементи, възли, блокове, износени механични детайли и други с нови. Фирмата изпълнител също така ще трябва да може в срок до два дни да поеме ремонта или да мести камерите от един автомобил на друг. Задължително условие е, след ремонт на системата, тя да мине сертифициране от лаборатория на Българския институт по метрология за годността на камерата. Това ще бъде удостоверявано с холограмен стикер.

Системата може да засича нарушения в ограниченията на скоростта от 80 до 150 метра. Диапазонът на измерваните скорости е от 20 до 250 km/h, като точността е до 1 km/h. Мобилната система за видеоконтрол може да работи в движещ се или в неподвижен патрулен автомобил. Камерата може да бъде насочвана на 75 градуса и в двете посоки спрямо оста на патрулния автомобил. 

Въпросните системи са на "въоръжение" в МВР от 2007 година. Производител е софийската фирма Софийската „Тинел Електроникс”, през 2012 г. печели поръчка за поддръжката на радарните системи. 

Освен посочените 148 мобилни камери за заснемане на скоростта Пътна полиция разполага и с 25 стационарни камери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 13:23

Коментар №01 ясно показа защо живеем в кочиня. Всичко има нужда от поддръжка и тя би следвлао да се планира още при началнот закупуване на дадена система. При нас отделяме едни пари за нещо ама няма подръжка, няма инфратрутура и то не работи.

Камерите са един пример където за пореден път България се издъни. Нито законите бяха н ниво, нито имаше инфраструктура за събиране на глобите, когато почнаха да слагат камери безразборно. То и резултатите се виждат - който е будала плаща, другите лъжат системата. добре поне че са се сетили търга за поддръжка да има.

Би било интересно да се проучи колко фирми се явяват на тоя търг, какви са им офертите, кои са им собствениците, кой печели и т.н. Подозирам че идва реч за сладка поръчка, дето няма кой знае какво да се прави, но ще падат едни парички, които ще се върнат в МВР като финансов стимул за служителите.


ПП Едон време имах късмета да живея малко навън и видях че и техните пътища хващат дупки и то по-големи ако климата е гаден. Видях че и техните мостове ръждясват през зимата и т.н. Обаче като пукна пролет за седмица две дупките изчезнаха, всички метлани елементи на инфраструктурата се почистиха и боядисаха и Април, налчалото на Май всичко светеше като че сега са го построили, нищо че е на 200 години.....

03.12 2015 в 11:32

Е от каква поддръжка имат нужда тия камери? Монтираш и край. Ако някой ден се прецака, купуваш нова за 20 лева.