148 мобилни камери дебнат за висока скорост по Великден

OFFNews 12 април 2015 в 09:38 6140 3

148 мобилни камери дебнат за висока скорост по Великден

148 мобилни камери ще следят за нарушители, каращи с превишена скорост, по близо 1000 рискови участъка в страната, планират от "Пътната полиция".

Автомобилите на КАТ, в които ще се поставят радарите, ще обхождат районите, където най-често стават тежки катастрофи, водачите нарушават правилата за движение по пътищата или има затруднено придвижване поради ремонти, съобщава "Дарик", като се позовава на „24 часа".

Сред тези опасни участъци са Кресненското дефиле, където тежките инциденти са всекидневни, пътят Бяла- Русе и проходът Предела.

Очаква се колите с мобилни камери да тръгнат по пътищата след втората половина на месец май.

Дотогава трябва да е готова наредбата за условията и реда за използване на автоматизираните технически средства и системи за контрол. В момента се работи по окончателния вариант на документа. Освен това на местата трябва да е поставен и новият пътен знак Е24.

Наредбата регламентира използването на мобилни камери и издаването на електронни фишове, които бяха спрени, след като преди година Върховният административен съд ги обяви за незаконни.

Трасето, по което ще се движи автомобилът с радар, ще бъде обозначено с новия знак, който изобразява камера. Той ще се поставя в началото на обхвата на камерата в двете посоки, обясниха от "Пътна полиция". Маршрутите ще бъдат обявявани в интернет страницата на МВР или в медиите.

Униформени уточниха, че уредите работят при два режима в зависимост от това дали снимат колата, когато се отдалечава, или когато приближава.

Обхватът на заснемане при отминаващ автомобил е 50-60 м, а при приближаващ - 100-120 м.

Едно от предложенията при обсъждането на наредбата е да има регламентирано поне минимално разстояние от знака и мястото, на което е позициониран автомобилът с камерата на КАТ.

Автомобилите, в които ще бъдат поставени камерите, са на КАТ и са с надпис "Полиция". Така опасенията на мнозина, че цивилни коли ще заснемат нарушителите, няма да се оправдаят.

Засега 24 остават стационарните камери за цялата страна, с които разполага КАТ.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  За политиката