МП започва изготвянето на Координационен механизъм за помощ на пострадалите от домашно насилие

OFFNews 31 октомври 2023 в 17:08 1107 0

МП

Снимка МП

Работна група на МП

Днес в Министерство на правосъдието стартира работна група, която до края на годината трябва да изготви Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие. Целта е той да заработи ефективно в началото на следващата година, което е предвидено изрично в последните изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие, съобщават от пресцентъра на МП.

Координационният механизъм трябва да уреди основните процедури на взаимодействие между органите на изпълнителната власт, на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие по реда на този закон.

Ръководител на междуведомствената работна група е заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В нея участват представители на повече от 30 държавни и общински институции, както и представители на неправителствени организации.

„Основният фокус е превенцията от домашно насилие, а основната цел – да изработим качествен документ до края на годината“, каза по време на срещата зам.-министър Николов.

Председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева заяви, че вече има добър пример на координация между част от институциите и това трябва да се надгради.

По думите ѝ от март т.г. сигналите за домашно насилие, постъпили в НБПП, са се увеличили многократно.

„Това се дължи на сключения Меморандум за навременна защита на пострадалите от домашно насилие между Бюрото Министерството на правосъдието МВР и адвокатските съвети и е знак, че взаимодействието между институциите дава много добри резултати“ посочи Илиева.

Националният координатор по въпросите за домашното насилие към МВР Зорница Шуманова допълни, че сигналите към Бюрото са подадени в резултат на работата на полицейските служители на терен, които свързват пострадалите директно с адвокатите, които могат да им окажат правна помощ.

Тя информира, че МВР работи от 3 месеца по изграждане на конкретни контактни точки. Например с Министерство на здравеопазването са договорени и 450 диагностични центрове и кабинети, към които могат да се насочват жертвите на домашно насилие. Крайната цел е при сигнал полицаите да могат да запознават пострадалите с всички възможности за помощ, които могат да получат – медицинска, правна, психологическа или физическа защита.

Всяка от институциите ще представи до края на следващата седмица становище по основните въпроси, включени в първи етап от Координационния механизъм „Известяване и насочване“, който е заложен и в закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!