МОСВ се оплете в защитата на рогатия проект на Емо Фаса

Милен Енчев 23 ноември 2012 в 15:20 7733 6

Благороден елен за не особено благороден проект. Снимка: sxc.hu
Благороден елен за не особено благороден проект. Снимка: sxc.hu

 

Нови озадачаващи аргументи в защита на скандалния европрокт с елените на община Етрополе даде днес екоминистърът Нона Караджова пред парламента. Поводът за "пледоарията" беше питане за проекта на Михаил Миков от левицата.

Проектът по оперативната програма "Околна среда" привлече вниманието и на Европейската комисия, която в края на септември поиска от България информация за него. В момента финансирането му, малко над 1 млн. лева, е спряно от екоминистерството. Проектът официално цели подобряване на състоянието на видове животни, защитени от екомрежата "Натура 2000" и предвижда разселване на благородни елени и глухар (вид птица) в района на Етрополе. Елените обаче въобще не са защитено животно - нито по българското, нито по европейското законодателство. Това породи подозрения у екоорганизациите, че проектът обслужва ловни интереси - по-конкретно ловното стопанство "Елен хънтинг" в Етрополе, свързано с депутата Емил Димитров от ГЕРБ.

Тази констатация направи днес и Миков, според когото целта на проекта е "да се увеличи дивечът за отстрел".

В отговор Караджова каза, че оценителната комисия във ведомството й, одобрила проекта, е била напълно наясно, че еленът не е защитен вид. Експертите обаче го одобрили, защото в близост до района, нарочен за елените, има 4 защитени зони от "Натура 2000". А в тях живеят мечки, скални орли и вълци (защитени животни в екомрежата), за които благородният елен е хранителна база, посочи министърът. Тя добави, че има данни за завръщане на рисове в района, за които рогатите тревопасни също са храна.

Изказването на Караджова се разминава с обяснението на консултантите от фирма "Европроект", които са автори на проекта. В началото на тази година, малко след подписването на договора за финансиране между министъра и кмета на Етрополе Богомил Георгиев, фирмата коментира, че елените били приоритетен за опазване вид в Европа. Това се оказа лъжа - благородният елен не е застрашено животно никъде в Европейския съюз и поради това не е предмет на защита в "Натура".

"Трогателно е усилието Ви да ме убедите, че проектът случайно е попаднал до границата на ловното стопанство на Емил Димитров. Съчувствам ви и ви разбирам", репликира я Миков. Може би е добре да съберете експертите си и да им кажете да не се опитват да подвеждат Брюксел, добави депутатът.

Днешният аргумент, даден от министъра, също е "лъжа", коментира пред OFFNews Андрей Ковачев от екосдружението "Балкани". "Това, че благородният елен бил подходяща хранителна база за тези животни, са пълни глупости", каза екологът. "Скалният орел не се храни с елени, а за мечката те са маргинална плячка - хранителният спектър на тези животни е съвсем другаде". "За вълците е истина, че се хранят с елени, но заради неуредици в природозащитните ни режими, Еврокомисията не финансира дейности за опазване на вълка в България. Причината е, че противно на евродирективата, тук той се води ловен вид и на практика не се опазва", обясни Ковачев. "Колкото до риса - данните за наличие на рис в Балкана, при това далеч от Етрополе - около Габрово, се появиха след като европроектът е бил изпратен за одобрение в Брюксел. Така че това въобще не е стояло като аргумент за одобряването му в Еврокомисията", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови