МОСВ: Остава месец за регистрацията на кладенците, водата в тях остава безплатна

OFFNews 28 октомври 2022 в 18:12 7970 3

Кладенец

Снимка

Собствениците на кладенци и герани имат още месец да ги регистрират, регистрацията е безплатна и еднократна

„Ползването на водата от кладенците е безплатно за хората, няма да се слагат водомери, регистрацията също е безплатна, бърза, лесна и еднократна“. Това изтъкна министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тя проведе онлайн среща с представители на областните и общинските администрации по въпросите, които възникват в хода на кампанията за регистриране на кладенци и ползването на подземни води за собствени потребности, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., трябва да ги регистрират в срок до 28 ноември т.г. Такса за регистрацията не се заплаща, подава се заявление в съответната басейнова дирекция за вписване на съоръженията, разположени в собствения им имот, които не са вписани в регистъра според изискванията на Закона за водите.

Министър Росица Карамфилова обяви, че още днес, в допълнително облекчение на процеса, байновите дирекции ще изпратят до всички общини бланки със заявления, които са създадени за улеснение на гражданите и ще са придружени от указания за попълване.

Целта на регистрацията е в басейновите дирекции да постъпи точна информация за броя на водовземните съоръжения в съответния район, за да може да се гарантира ползването на водния ресурс.

Още през 2000-та година започва кампания за регистрация на кладенците и неколкократно има удължаване на законовия срок. Въпреки това, „за тези 22 години никой не може да каже колко са кладенците в България“, отбеляза министърът и уточни, че ангажиментите за регистрация произлизат от европейското и националното законодателство и единственото, което е необходимо, за да бъдат изпълнени, е страната да разполага с регистър на кладенците. „Вярвам, че въпреки оставащия един месец до крайния срок, всички ще припознаем задълженията си и чрез съвместни действия ще можем да приключим този важен ангажимент“, каза още министър Карамфилова.

Тя обясни още, че ако лицето не разполага с географски координати, това по никакъв начин не представлява проблем, като за целта е достатъчно в заявлението да се опише местоположението на кладенеца в свободен текст.

Заместник-министър Петър Димитров изрично подчерта, че при регистрацията на кладенци не се изисква нотариален акт, скица на имота, лична карта и какъвто и да било друг документ. Единственият документ, който се изисква, е попълнено заявление за регистрация на кладенец за собствени потребности.

Заявлението за регистрация може да се подаде и чрез съответния кмет на община, кмет на район, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца. На срещата бяха припомнени и към момента действащите законови изисквания - ползването на вода до 10 куб. м на денонощие за собствени потребности, е безплатно.

Всеки четвъртък до 28 ноември т.г., когато е крайният срок за регистрация, заместник-министър Петър Димитров ще организира редовни онлайн приемни, за да бъде отговорено на запитването на всеки гражданин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5396

3

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 21:44

Ами целта е да ти сложат водомер и на кладенеца да назначат още куп администрация и да плащаш и на тях.

-5396

2

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 21:43

И по турско не е било такова. Продажници. В Русия било диктат, помислете пак :)

865

1

Constanza

28.10 2022 в 20:53

"Целта на регистрацията е в басейновите дирекции да постъпи точна информация за броя на водовземните съоръжения в съответния район, за да може да се гарантира ползването на водния ресурс."

Ако някой е разбрал това, моля да ми го обясни.