МОН удължава учебната година в I клас със седмица, в VI и VII клас - с 10 дни

Александра Маркарян 28 октомври 2015 в 16:51 37387 5

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката

Една седмица повече ще учат първокласниците. Досегашните 31 учебни седмици се увеличават на 32. Във втори, трети и четвърти клас броят на учебните седмици остава 32. Той пак ще е 34 седмици в V клас, но се увеличава с по две седмици в VI и VII. Петокласниците ще учат 34 седмици вместо сегашните 32, а седмокласниците - 36, а не 34, както е сега.

Това е разписано в проекта за нов рамков учебен план за основната степен на образование, публикуван за обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката. Проектът на наредба за общообразователната подготовка е изготвен в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Той променя структурата на училищното образование - основно образование вече ще се завършва в VII клас, а не в VIII, а гимназиалната степен ще се радели на два етапа - до X и до XII, като всеки ще дава възможност за дипломиране, но само втория ще осигурява и правото на кандидатстване във висше учебно заведение.

В началния курс (I-IV клас) се увеличават часовете по български език и литература, но причината е единствено увеличаването на броя учебни седмици. Общо за четирите години те ще са 910 при 889 сега и ще имат по 7 учебни часа по родния език всяка седмица. В прогимназията (V-VII) клас часовете по български език и литература ще са по 5 седмично. Сега също в началните класове часовете по български са 7 седмично, а в прогимназията - по 5.

Часовете по математика също остават без промяна като седмично разпределение, а общият им брой е малко по-голям заради увеличения брой учебни седмици. В първи клас децата ще имат по 4 часа седмично, във втори и трети - средно по 3.5 часа, а в четвърти - отново по 4 часа. Общият брой часове се увеличава от 476 на 488 за началния курс. В V, VI и VII клас ще имат по 4 часа, както е и сега.

При часовете за първи чужд език в задължителната програма също няма разлики спрямо сегашния учебен план - в първи клас такъв няма да се учи, във втори клас децата ще имат по два часа седмично, а в трети и четвърти - по три. В пети и шести клас ще той ще продължи да се изучава в средно 3.5 часа седмично, а в седми часовете ще са по 3 седмично.

Новият учебен план въвежда часове по компютърно моделиране още в трети клас. Такива ще има и в четвърти клас, а в пети обучението ще продължи в предмета информационни технологии. Досега нямаше компютърно обучение в началната степен, то започваше от прогимназията, в пети клас.

Третокласниците и четвъртокласниците ще имат един час по компютърно моделиране седмично. От V до VII клас те ще имат по един час седмично информационни технологии, както е и сега по програма.

Първокласниците ще имат още по един час седмично роден край, два часа - по музика, два - по изобразително изкуство, един - по предмета технологии и предприемачество, който ще наследи сегашния предмет домашен бит и
техника, два - по физическо възпитание и спорт. 

Увеличени са часовете по предмета човекът и обществото - в трети клас те ще са по 2 седмично при сегашни средно 1.5 часа, а в четвърти остават по 1 час седмично.

По история и цивилизации (сега - история и цивилизация) - предметът, в който се трансформира човекът и обществото в прогимназията, също има малко увеличение на броя часове - в пети, шести и седми клас те ще са по два седмично. Сегашната програма определя в седми клас часовете да са средно 1.5 седмично.

Непроменен остава броят на часовете по география и икономика в V и VI клас - 51 за година и средно по час и половина на седмица. Той се увеличава в VII клас от час и половина на два часа седмично.

Биология и здравно образование (предметът влиза в програмата в VII клас) ще продължи да се изучава в два часа седмично.

Физика и астрономия и химия и опазване на околната среда (предметите влизат в програмата в VII клас) също ще продължат да се изучава в средно по час и половина седмично.

Часовете по музика са: по два в първи и втори клас, един и половина - в трети клас, един и половина - в четвърти. В пети и шести клас децата ще има по два часа музика седмично, в седми - средно по един и половина на седмица.

Часовете по изобразително изкуство по новия учебен план ще са: по два седмично в първи, трети, пети и шести клас; средно по един и половина на седмица във втори, четвърти и седми клас. Сега в шести клас по предмета има средно по час и половина седмично.

По технологии и предприемачество разпределението е следното: по един час седмично в първи, втори, трети, четвърти и седми клас; средно по час и половина в пети и шести клас. Същото е разпределението и сега. 

Часовете за физическо възпитание и спорт се намаляват, показва сравнение

От I до VII клас учениците ще имат по два часа физическо възпитание всяка седмица. Сега в трети, четвърти, пети и шести клас има средно по 2.5 часа спорт седмично, а в първи, втори и седми клас те са по два часа седмично. Намаление обаче няма - в учебния план изрично е посочено, че извън часовете в таблицата за всеки клас всяка седмица се включва един допълнителен час за организиране и провеждане на спортни дейности.

По един допълнителен час ще има ежеседмично и за час на класа.

Допълнително за задължително-избираеми часове всяка седмица ще има по 3 часа за всеки клас от I до VII включително, а за свободно-избираемите - по 4 часа седмично, пак за всеки клас от I до VII включително.

Новите учебни програми влизат в сила за учениците, които през учебната 2016-2017 година постъпват в I и в V клас, учениците, които през учебната 2017-2018 година, учебната 2018-2019 година и учебната 2019 -2020 година постъпват в I, в V и в VIII клас, както и учениците, които през учебната 2020-2021 година постъпват в VIII клас, пише в наредбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

5

Виолета

11.06 2018 в 20:19

Писна ми от училище, а те искат и още да ни дават!!!
Не им ли е жал за нас, да ни отнемат и малкото почивка, която имаме!?!?!
Пълни егоисти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Логиката им е ,,След мен и потоп да става"!!!!!Дори не ни питаха какво искаме, а накрая ни натресоха и това!!!!!!!!!!!!!! КАК МОЖАХА ДА НИ ВЗЕМАТ И ОТ ВАКАНЦИЯТА!!!!!!!!! На министрите на скапаното ни образование изобщо не им пука за нас!!!!!!