МОН търси оценители с международен опит за центровете за върхови постижения

Александра Маркарян 26 септември 2016 в 12:37 2884 0

2 042 600 лева без ДДС ще бъдат платени за оценка на проектите за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020. Обществената поръчка беше пусната от МОН на 21 септември, а днес ресорният зам.-министър Красимир Киряков разясни условията по нея на пресконференция.

Изискването за участниците е да осигурят основен екип от 38 души (координатор и независими учени специалисти в шест научни области) и още 16 души (8 финансисти и 8 строителни инженери). 10-има от експертите трябва да са специалисти в областта на техническите науки, други 10 - в областта естествени науки, математика и информатика, петима експерти трябва да могат да оценяват проекти в областта на медицинските науки, други петима да са специалисти в селскостопанските. Необходими са и четирима учени специалисти в хуманитарните науки и още четирима - в обществените.

Критериите за възлагане са шест. Основният е цената, с тежест 40. Другите пет са критерии за качество. Проектната експертиза на предложения екип има тежест 21. Научната му експертиза е с тежест 18. Тежест 9 има критерият международен опит на екипа. Последните два критерия, с тежест по 6, са географски баланс при сформирането на екипа и управление на риска.

Географски баланс означава експертите да са поне от 5 различни държави, за да се предотврати прилагането на неуспешни модели на оценяване и да се гарантира независима оценка, обясни Киряков.

Финансовите условия включват изискването участникът да е реализирал минимален общ оборот през последните 2 приключили финансови години в размер на 3 млн. лева и за същия период да има оборот в сферата от обхвата на поръчката в размер на 2 млн. лева.

Координаторът на проекта трябва да има магистърска степен, с минимум 5 г. опит в управление на проекти и да е ръководил поне един проект подобен на този по поръчката.

И от координатора, и от учените се изисква отлично владеене на английски език. Всеки от експертите трябва да е висшист със степен бакалавър или магистър в научната област, за която е предложен и да има минимум 10 г. опит в съответната област.

През последните 5 г. експертите не трябва да са били в трудови, служебни или договорни отношения с някой от кандидатите или партньорите им по проект, с който кандидатстват за поръчката, да няма съвместни публикации с научните организации или с техни партньори.

Експертите ще бъдат включени в изпълнителните комисии по следните  компоненти:

• мехатроника и чисти технологии;

• информатика и информационни и комуникационни технологии;

• индустрия за здравословен живот и биотехнологии;

• нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Проекти се подават до 26 октомври, до 27-и ще бъде сформирана комисията. Всеки проект ще бъде оценяван по същество в продължение на 2 месеца, един месец ще е оценяването на административното съответствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови