МОН пуска упътвания към учебниците

OFFNews 09 август 2015 в 11:51 7202 6

Снимка БГНЕС

Тодор Танев.

Министърът на образованието Тодор Танев предлага да бъдат издадени методически указания, които да поправят грешното съдържание на учебниците до 4 клас, докато новите помагала бъдат написани, съобщи Нова телевизия.

Упътванията ще бъдат раздадени на учителите и родителите.

„От първи до четвърти сега в момента ги чета. Иска ми се ние да изготвим, ако не нови учебници, за което трябва нов закон – така ни убедиха, така се прави, то поне свитъци. Те няма да бъдат нещо като алтернатива на учебниците. Те ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници“, обясни Танев.

Според него предстоящият да мине на второ четене Закон за училищното и предучилищно образование ще промени много неща, като тепърва ще се съставят нови учебни програми и учебници.

Зад "мащабната реформа" в образованието стои "смяна на философията", твърди Танев. Местната власт и бизнесът трябва да казват от какво имат нужда и да участват в изготвянето на програмите, а не системата и министерството да определят кой и как да се обучава.

Министърът смята, че е нужно да се проведат срещи, на които да се обсъди въвеждането на вероучение в училище по желание на Светия синод. Той обаче отказа да изрази личното си мнение по въпроса.

„По въпроса трябва да има обществено обсъждане. Моят стил на управление е винаги да свиквам тези, от които може да се вземе колективно решение, което да почива на съгласие“, коментира образователният министър.

Танев не прие обвиненията, че прикрива злоупотреби във Фонда за научни изследвания, като заяви, че е подал сигнал за тях в прокуратурата и ДАНС. Министърът заплаши да съди всеки един, който се осмели да говори лъжи за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови