Quantcast

Министър: Британците трябва да благодарят на румънците и българите

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2013 в 08:50 4359 4

Спор за българските и румънските имигранти във Великобритания. Снимка ЕПА/БГНЕС
Спор за българските и румънските имигранти във Великобритания. Снимка ЕПА/БГНЕС

 

Великобритания трябва да е благодарна, че румънци и българи поемат нежеланите от британците работни места, заяви румънският министър на труда Мариана Кампеану, цитиарана от в. „Дейли мейл“.

Имигрантите от двете държави допринасят значително за БВП на Великобритания и трябва да бъдат приветствани за попълването на свободните работни места в земеделието и здравеопазването, каза тя. Сънародниците й попълват дефицита в ключови професии, като медицински сестри и социални грижи, добави Кампеану.

Румънският министър посочи, че същевременно живеещите на гърба на социалната система на страната британци отказват да работят в тези сектори. Според нея румънците са икономически, а не социални имигранти и не разчитат на облаги от социалната система.

Много лекари, медицински сестри и други здравни работници идват да работят във Великобритания и тези високо квалифицирани кадри ще допринесат за благото на британския народ, същевременно лишавайки румънските граждани от грижите си, каза министърът. „Ние имаме дефицит от 10 000 социални работници и ако се вгледаме в целия здравен сектор, имаме недостиг от над 20 000 души“.

Поводът за изказването й са планираните от британския премиер Дейвид Камерън мерки за ограничаване на достъпа на българи и румънци до трудовия пазар в страната след 1 януари, когато рестрикциите всъщност би трябвало да отпаднат. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2013 в 19:58

Предлагам на професора да избягаме двамата в Русия -:))

04.12 2013 в 10:00

Мноо малоумни коментари. Относно боя, не мисля, че точно посочените ядат бой. Май е обратното.

04.12 2013 в 09:50

"професоре - ха ха " старопланински или както и да се наричаш! Само един въпрос - защо киснеш денонощно във форумите на OFFnews? За какво изобщо говориш и се бориш?

04.12 2013 в 09:40

Лицемерието и демагогията на Евр(оп)ейския финансов съюз е извън всякакви мерни единици - просто няма какво да се обсъжда.