Жалби ще забавят строежа на третия лъч на софийското метро

OFFNews 23 октомври 2014 в 15:03 3588 0

Петър Диков

Възможно е жалбите по решението на Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) да забавят строежа на третия лъч на софийското метро. Това заяви главният архитект на София Петър Диков, цитиран от „Фокус“.

Проектът за третия лъч на метрото е проучен подробно и е подложен на обществени обсъждания. Има обаче две жалби, които са плод на неразбиране, а не на реално притеснение за екологичността на третия лъч на метрото. Дано да не са с цел умишлено да се бави изграждането му, коментира Диков.

В жалбите се посочва, че изграждането на третия лъч на метрото ще наруши естествения поток на подпочвените води, на минерални извори и др., посочи архитектът.

Това е несериозно. Не бива всеки да се прави на специалист в области, от които не разбира. За проекта за метрото са правени много сериозни геоложки проучвания и изследвания. Освен това вече има два лъча на метрото, които са изградени и функционират, а при третия лъч няма нищо по-различно от работата по тях, допълни Петър Диков.

Тези жалби могат да забавят изграждането на метрото, но разчитам на разума на жалбоподателите, каза той.

По думите му с тях ще бъдат уговорени срещи. Ще разговаряме с тях, ще си кажат аргументите, ние ще кажем нашите. Делото е насочено за края на април. Ако тръгне процедура по съдебен спор, няма да се разреши на първо заседание, подчерта Диков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови