Метеоролозите опровергаха Цветанов за Бургас и разказаха как се мери дъжд в България

Няма автоматизация, нито информация в реално време. Методът е допотопен и включва цилиндър, мензура, телефон и служител на 40 лева месечно

OFFNews 27 октомври 2017 в 10:09 9594 9

Обвинените от Цветан Цветанов метеоролози за неточна прогноза за бедствието в Бургас го опровергаха и разказаха подробно как са принудени да мерят дъжда - с допотопен метод, включващ цилиндър, мензура и телефон. Няма автоматизирана система, няма как те да знаят къде какво се случва в реално време.

Не сме обявявали жълт код за Бургас, дадохме оранжев код (втората степен за опасност) и на 23 октомври, и на 24 октомври. На 25-и в 8 сутринта кодът беше червен (най-високата степен за опасност), обяви проф. Христо Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), пред Нова тв. Наводнението стана през нощта срещу 25-и.

"Следим този процес от 20-и, петък. Процесът е изключително сложен и моделите даваха различни траектории. Първоначално даже се очакваше да мине през Родопите и Северозападна България", разказа Брънзов и припомни хронологията: на 22 октомври НИМХ дава жълт код за Западна България. На 23-и, когато прогнозата е по-ясна, всички структури (оперативните дежурни в НИМХ и по места) са приведени в екстремен режим на работа. В 12 ч. същия ден метеоролозите дават оранжев код (валежи от 35 до 60 л/кв. м за денонощието) за 16 области, включително Бургас.

"В 12 ч. на 24 октомври - основният валеж е вечерта на 24 октомври - сме потвърдили оранжев код за областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали, което означава за следващото денонощие още от 35 до 60 литра. Жълт въобще не сме давали за тези области. Наводнението е на 24-и срещу 25-и, през нощта. След това сутринта на 25 октомври даваме червен код за Бургас", каза проф. Брънзов.

Имайте предвид, че нашата прогноза не може да бъде за конкретно селище, тя е за цялата област - за два дена са натрупани 120 литра, уточни той и разказа по колко допотопен начин са принудени да работят.

"Проблемът при нас е, че нямаме автоматични дъждометри, които в реално време да ни предават информацията. Нашите хора, синоптиците, получават обратна връзка какво реално се случва там един път в денонощието - сутринта, когато по първобитен начин, по телефони, тези хора предават информацията си какво се случва на място. Ние 50 години по този начин работим. В момента, в който те получават реалната ситуация там, вдигат нарочно кода червен - това е най-високата степен на опасност."

Мизерията, в която държавата е оставила метеоролозите от БАН директорът им коментира така:

"Българският народ има една хубава приказка, за триците и маймуните. При положение, че над 65% от хората в Института получават минимална заплата, при положение, че нямаме никакви средства за автоматизиране на метеорологичната система от 30 години насам мисля, че нашите хора, с това, с което разполагат, вършат много повече, отколкото би трябвало".

На въпрос как се мери количеството дъжд той отговори, че не точно с кофи, но:

"Валежът се събира в съд в метален цилиндър и след това преливат от този съд в една мензура и мерят за определения период колко валеж е паднал.

В Щатите има автоматични прибори, които онлайн, в техния център, предават във всеки момент къде какво вали, с каква интензивност, колко е натрупало.

Тук хората, които мерят, се обаждат  в регионалния център, оттам го предават през интернет към София", разказа професорът и допълни, че хората, които мерят, вземат 40 лева за труда си на месец.

"Трагедията е огромна. Хора с висше образование, ръководители на обсерватории, отиват на минимална заплата. Благодарен съм, че стоят, защото не виждам как мога да ги мотивирам, с какво", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

8

AnderXale

27.10 2017 в 22:53

Ами щом цвъки не им е извадил СРСта от трибуната на НС и не им е пратил полиция пак добре. Ама професора сигурно ще го пенсионират скоро... До кога ще продължават издевателствата на българския народ? До кога?

12182

6

sawall

27.10 2017 в 13:03

Да припомним, че ББ тръби как образованието и науката са "приоритет" за ГЕРБ. Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно.

29585

5

Izalina

27.10 2017 в 12:14

А не бе, ще му мълчат. На зла круша - зъл прът.

12415

4

senester

27.10 2017 в 12:06

Да,пари за метеоролозите няма,има само за нови коли на НСО,за проекти по които може да се краде и пълнят партийни каси и за заплати на зам.министри,които нищо не вършат и партийните им секретари,т.нар. началници на политически кабинети...

12001

3

Севтопол

27.10 2017 в 11:22

Червен код на 25-ти сутринта!!! Това е след наводнението. Като видели, тогава го обявили. Ами то така и аз мога да го обявя. А нищо не разбирам от метеорология. Иначе, за липсата на апаратура и пари, спор няма.

16193

2

SC

27.10 2017 в 11:05

То оставаше и Цвъки да е прав. Ама по стар герберски обичай, трябваше да се оправдае с нещо и дълбоката му мисъл роди това за метеоролозите.
Всички му знаем номерата. Защо изобщо му обръщаме внимание?
 
X

Да помогнем на украинските деца!