БСП вика четирима министри в парламента за бедствието в Бургаско

OFFNews 26 октомври 2017 в 12:31 4620 0

ПГ на „БСП за България“ настоява утре в парламента да бъдат изслушани четирима министри за действията и
бездействията на институциите, довели до жертвите в Бургаско, каза заместник-председателят на социалистите Жельо Бойчев

От БСП искат утре да бъдат изслушани министърът на околната среда Нено Димов, на икономиката Емил Караниколов, на
вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков.

„В този ден на траур, най-малкото, което можем да направим е да поискаме информация относно всички действия или бездействия на български институции, довели до загубата на живота на четирима български граждани“, каза
Бойчев.

От БСП също така искат от Министерството на икономиката законодателни промени, свързани с класификацията на потенциално опасните язовири.

Според социалиста Манол Генов трябва да се направят промени в Закона за водите и наредбите, които използва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), за да се направи тази класификация.

„Един от наболелите въпроси в момента наистина е свързан с ДАМТН, тъй като има пропуск в законодателството. Имаме класификация на язовирите като потенциални и опасни“, каза Генов. Той поясни, че става въпрос за тези, които са над 50 хил. кубика.

„В случая с Бургас имаме 7 язовира, представляващи каскада“, каза той. Манол Генов обясни, че всеки от язовирите самостоятелно не представлява потенциална опасност, но при интензивни валежи за няколко денонощия, може нещо да се случи.

Според колегата му Атанас Костадинов от БСП липсва координация между институциите и тя се оказва фатална. „Това е порок, който от много години е факт за българската държава, но потърпевши са гражданите“, коментира Костадинов.

„Нашето настояване е проследявайки целия механизъм на обвързана компетентност на поне четири институции да покажем истината по въпроса и да се вземат мерки, които да не поставят България в ситуация, в която все едно се намираме в Средновековието“, допълни Костадинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!