Трима министри обвиниха НИМХ и времето за трагедията в Бургаско

Николаос Цитиридис 26 октомври 2017 в 14:25 10783 5

Подобно на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов днес трима министри от кабинета обвиниха неправилната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и проливните дъждове за бедствието в Бургаско, което отне живота на трима души. 

Не лошата инфраструктура, не взетите или невзетите мерки, а единствено природата и метеоролозите имат вина за погубените човешки животи. 

Днес от БСП поискаха четирима министри утре да отговарят на въпроси относно бедствието, трима дойдоха изненадващо веднага - вътрешният министър Валентин Радев , икономическия Емил Караниколов и този на околната среда Нено Димов. 

Първи на въпросите на социалистите отговаряше Караниколов, който от трибуната на НС сричаше данни за извършените проверки в цялата страна на язовирите - откакто съществува Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" от началото на 2016-та са направени над 5600 проверки, а най-честите нарушения са липсата на техническа документация и затлачване с боклуци от свлачища. Разбира се, на всяко нарушение се издава и предписание. 

От началото на 2017-та пък са извършени 192 проверки на язовирите в Бургаска област.

"Трябва да се има предвид, че дори при изрядните язовири не са изключени аварии", каза икономическия министър преди да напусне парламента. 

След Караниколов на трибуната на НС се качи еко министърът Нено Димов, който досущ като синоптик от тв екрана, изчете прогнозата на НИМХ към БАН за трагичните дни, като от тях ставало ясно, че техните предупреждения били за валежи до 60 л/кв.м, а реално са паднали 200 л/кв. м. 

Димов ще замине за бедстващите райони в събота, когато и ще търси решение къде да се съхраняват отпадъците от повреденото от дъждовете депо за смет. Заради проливните дъждове депото, което обслужва 9 общини, не работи, съобщи Димов. 

Вътрешният министър Радев пък успокои гражданите в бедстващия район да не се притесняват от мародери, тъй като жандармерия и полиция пазят къщите и селата. На място има и специализирана техника, както и доброволци, каза Радев. 

До края на деня ще бъде отворен и пътят Бургас-Средец, но за другите затворени към момента пътища няма информация кога ще бъдат отворени отново. Радев обяви още, че Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков е внесъл сигнал до прокуратурата за изясняване на причините за бедствието. 

"Съвсем накратко, може би, най-вероятната причина са тези дъждове, непознати от години в района", завърши Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

6

Немец

27.10 2017 в 12:07

Емел Етем не е била никога министър на водите още по-малко в правителството на Мутрата-пожарникар(по което време се случи трагедията в с.Бисер),така че,Панелчо не пиши глупости(освен ако не си безнадежден идиот-тогава може).

23293

4

Стефан

26.10 2017 в 18:29

ПРОГНОЗАТА не е природен закон. А точно пък министърът Димов, доколкото знам, е учил предостатъчно математика, и даже нещо от физиката, за да не му минава и през ума, да се крие зад метеопрогноза.
Другите двама - ясно са дефинитивно несъстоятелни по такъв въпрос. А виж негова работа със сигурност беше, още в деня когато стана министър, да събере когото трябва от БАН и Университета, и да им поръча нови стандарти за цялата жизнедеятелност на страната, съобразени с днешната климатология.

15256

2

mendi

26.10 2017 в 14:39

Интересно какво щяха да предприемат ако прогнозата беше точна. Евакуация ли какво?

Сега се чудят на кого да вменят вината защото парите за мерки за окрадени от тях, а това че за парлама са пратили 20 цигани с тримери и резачки да "почистват" деретата не подобрява положението много.

8015

1

Natafff

26.10 2017 в 14:33

Нагли до безобразие!