Медици газиха преспи с часове, за да помогнат на болни деца в Кърджалийско

OFFNews 10 март 2015 в 12:31 6094 1

Снимка БГНЕС/Вилдан Байрямова

Лекар и медицинска сестра са газили с часове преспи, за да помогнат на болни деца в Кърджалийско.

Лекарят от Спешна помощ в Кърджали д-р Филиз Абидин е трябвало да върви четири часа, за да стигне до кърджалийското село Рани лист, където едномесечно бебе е получила алергична реакция.

Родителите се обадили на телефон 112, за да потърсят помощ. Д-р Абидин тръгнала към селото с високопроходим автомобил на БЧК, който обаче не успял да стигне до махалата заради високите преспи, затова се наложило медикът да стигне пеша до дома на болното бебе.

Наложило се д-р Филиз Абидин да направи преглед на светлината на две свещи и фенерче. Тя оказала първа помощ на бебето, но преценила, че е по-добре то да бъде прието в болница, затова го завили в четири одеяла и на ръце го пренесли до автомобила на БЧК.

Просто си вършим работата. В такива моменти човек мисли само за здравето на пациента, казва пред „Труд“ д-р Абидин, която за последните 3 денонощия е спала само около 20 часа.

Постъпката на д-р Абидин обаче не е единствената в рамките на бедствието, с което се сблъска региона.

Медицинска сестра е преминала 2 км през двуметрови преспи, за да стигне до дома на дете и да му постави инжекция.

24-годишната Гюлея Хамид трябвало да постави инжекция на Айаз Илмаз, който също живее в село Рани лист. Детето е на година и три месеца и има двустранна пневмония.

Преди това лекуващият лекар на детето д-р Ковачев е давал периодично съвети на майката по телефона.

От Гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“ изпратиха писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и до здравния министър Петър Москов с предложението на д-р Филиз Абидин и Гюлея Хамид да бъде връчена държавна награда за това, че с риск за своя живот са оказали неотложна медицинска помощ на две малки деца.

„Тяхната постъпка е пример за призвание и гражданска доблест, критично необходим за функционирането на цялата система на здравеопазване към момента. Надяваме се, че отговорните институции няма да подминат това безкористно дело и ще застанат твърдо в подкрепа на героичните усилия, които полагат младите хора в системата на българското здравеопазване“, обявиха младите лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!