Мечтата ни е да няма повече кампании за лечение на хора - DMS стана на 10 години

Николаос Цитиридис 20 юни 2017 в 14:43 2441 1

Снимка БГНЕС

Единният дарителски номер в България (DMS - Donor Message Service) през тази година отбелязва своята 10-годишнина. На пресконференция днес в БТА създателите на платформата, заедно с партньори, споделиха най-любопитните цифри за годините, в които DMS се превърна в марка за доверие и взаимопомощ. 

7,5 млн. дарителски SMS-а са изпратени за различни дарителски каузи - това е равносметката за изминалите 10 години, в които DМS е подкрепило над 700 кампании. 

Организацията стартира през 2007 г. с едва 4 кампании. Началото е било трудно, каузите, за които хората се доверявали били малко, но с времето това се промени, сподели Елица Баракова от BCause. Днес в системата на DMS има над 90 активни кампании. 

Според проучване на Алфа Рисърч, направено по поръчка на Българския дарителски форум (БДФ), близо 78% от хората, направили дарение през 2016г., са използвали именно начина чрез SMS. 

За изминалите 10 години най-успешната кампания на организацията и за която казват, че е обединила всички българи, е каузата за подпомагането на населението след наводненията през 2014-та година. DMS ZAEDNO за часове се превръща в национална кауза, като за няколко месеца чрез SMS-и и по банков път се събират над 1,2 млн. лева. 

Най-голямото пожелание, което си направиха от DMS за рождения ден бе да няма нужда да правят повече кампании за лечение на хора. 

Преди 2 години платформата DMS се разширява с нови технологични възможности - въведени са механизми за даряване онлайн и възможности за SMS абонамент с 2 или 5 лева. Към днес хората, абонирали се за двулевовия абонамент, са над 10 хил., а тези, които всеки месец даряват по пет лева чрез SMS са около 500. 

Годината, през която са направени най-много дарения, е именно тази с наводненията - през 2014-та година са дарение близо 2 млн. лева през DMS. За 2015-та даренията са над 926 хил. лева, а през изминалата 2016-та г. те са по-малко - 732 хил. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

21.06 2017 в 01:35

А защо ги има? Българските лекари, в българските болници, могат всичко, което и в чужбина. С изключение на няколко диагнози, които се лекуват на няколко места по света, понеже на 7 милиарда население има 100 болни от това, и няма нужда да има повече специалисти.
Лекуването в чужбина е същото като търговските вериги - наливане на пари в чужда икономика. Понеже, статистически доказано, преживяемостта на пациентите в чужбина, е малко по-ниска, от преживяемостта у нас. Чужда бактериология, стрес от пътуването и чуждата среда - повишена смъртност.
Никога няма да дам пари за такова нещо. Ако наистина няма лечение у нас - все едно държавата сама праща пациентите, или докарва лекарството.
Мразя телефонните измамници.
 
X

Да помогнем на украинските деца!