Мечката няма да бъде отстреляна, ако не нападне отново

Животното вероятно е изплашено, а не с проблемно поведение

OFFNews 05 юли 2021 в 18:02 2690 0

Филип Ковашки и Дамян Дамянов

Мечката, която нападна жена край Белица, няма да бъде отстреляна, ако не прояви отново агресивно поведение. Това заяви Филип Ковашки, зам.-директор на Изпълнителната агенция по горите на брифинг днес.

Той поясни, че издадената от министъра на земеделието заповед за отстрел на животното не означава, че то ще бъде автоматично убито, а че по такъв начин се дават правомощия на компетентните органи да го сторят в случай на нужда. Това по никой начин обаче не дава картбланш на любители ловци да преследват животното, защото нямат необходимите правомощия.

Предвижда се първо горското управление заедно с неправителствени организации да опитат алтернативни методи за прогонване на всички мечки, слезли в прекалена близост до парка за танцуващи мечки. Възможно е и животните да бъдат уловени и разселени на други места ако прогонването не помогне. Експертите припомниха, че сега е и краят на размножителния период на животните.

След регистрираното в петък нападение мечката не е забелязана повече и затова може да се заключи, че в момента не е в района. Процедурите по прогонването ще създадат в мечката, която е интелигентен вид, неприятно чувство и така тя ще избягва района. 

Ковашки подчерта, че няма как хората да останат беззащитни, още повече, че голяма част от тях се препитават с бране на гъби, което е свободно разрешено за всички български граждани. Организираните гъбари използват звукови репеленти, спрейове и други средства за защита при среща с диви животни. 

Инж. Дамян Дамянов, директор на на Югозападно държавно предприятие към Министерството на земеделието, храните и горите обясни, че по всяка вероятност става дума за изплашена, а не за агресивна мечка. Видът е защитен у нас от 1991 г. насам и фактът, че напоследък се регистрират случаи на малки мечета, пресичащи главни пътища и нападащи кошери, означава, че вероятно териториите им вече са ограничени.

Дамянов призова да се организира национално преброяване на мечките и съвместно с неправителствени и природозащитни организации са се събере генетичен материал, за да се определи точният брой на популацията у нас. 

Експертите бяха категорични, че за избягване на такива инциденти е много важно и поведението на хората. Когато се ходи в гората, дали за разходка или с цел събиране на гъби и други горски растения, е необходимо да се подсвирква, говори на висок глас. Когато човек се обозначи по този начин, това отменя на 99% срещата с хищника, който няма естествен враг, категоричен беше Дамянов. 

Доц. Диана Златанова от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" обясни, че в действащото законодателство ясно е описано коя мечка в каква категория на риск попада. Ако животното многократно се доближава без страх, ако влиза в населени места или напада системно хора и домашни животни, тогава се позволява индивидът да бъде изваден от популацията с разрешителното, издадено от министъра на земеделието.

Но тя е убедена, че в случая не става въпрос за мечка с повтарящо се проблемно поведение, а за изплашено животно. Когато мечката е изплашена тя инстинктивно опитва да премине през това, което я заплашва и да избяга. Доц. Златанова също заяви, че неправилното поведение в гората носи голям риск.

Тя разказа, че в Родопите, където често има такива срещи, са създадени групи са бързо реагиране, които се справят с щетите. 

Самата Златанова е провеждала редица обучения по въпроса в различни райони, включително и в Белица, но тя заяви, че местните жители не са проявили никакъв интерес и на последното обучение там са се явили само 6 човека. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!